BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brzozowski Piotr (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach), Zmarlicki Krzysztof (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
Tytuł
Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną
Human Labor Consumption and Labor Costs for Apple Production at Organic and Conventionally Managed Farms
Źródło
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014, t. 101, z. 3, s. 36-42, tab., bibliogr. 16 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Słowa kluczowe
Owoce, Nakłady pracy, Produkty ekologiczne
Fruit, Labour expenditures, Ecological product
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań jest poznanie poziomu nakładów oraz kosztów pracy ludzi w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej jabłek. Badania prowadzono w dwudziestu gospodarstwach w centralnej Polsce w latach 2009-2013 - dwunastu z produkcją konwencjonalną i ośmiu z produkcją ekologiczną. Średnie plony jabłek w tym okresie wynosiły 25,9 t/ha w produkcji konwencjonalnej oraz 12,9 t/ha w produkcji ekologicznej. Nakłady pracy ludzkiej w sadzie z produkcją ekologiczną były o 12% wyższe niż w produkcji konwencjonalnej. W produkcji konwencjonalnej techniczna wydajność pracy wynosiła średnio 87 kg jabłek na 1 rbh, a w produkcji ekologicznej 39 kg na 1 rbh. Struktura nakładów pracy w dwóch badanych systemach produkcji była odmienna. W produkcji konwencjonalnej ponad 70% nakładów pracy pochłaniał zbiór jabłek. W produkcji ekologicznej na zbiór przypadało około 35% rbh zużytych na czynności w sadzie, a na pracochłonne zwalczanie chwastów - ponad 30%. Koszty pracy ludzi w sadzie, zarówno w odniesieniu do 1 ha, jak i 1 kg wyprodukowanych owoców, były wyższe w przypadku produkcji ekologicznej. Postęp nowych technologii i maszyn usprawniający walkę z chwastami powinien przynieść ograniczenie nakładów pracy w produkcji ekologicznej. (abstrakt oryginalny)

The inputs of human labour for organic fruit production of apples and the consecutive production costs were evaluated and compared with conventional production for those fruits. The basis of research were data from twenty commercial fruit farms, twelve farms with conventional and eight with organic production. The research was conducted in the years 2009-2013. The apple yields for organic farms were two times lower than for conventional ones. The inputs of human labour per 1 ha were 12.1 % higher in the organic production of apples than in conventional one. The technical efficiency of labour was 87 kg of apples per 1 hour for the conventional system and only 39 kg per 1 hour for the organic one. The structure of labour inputs was quite different in both systems. In conventional production harvesting accounted for more than 70% of total labour inputs in orchards, in organic about 35%. Weed control and soil cultivation had almost the same share, accounting for over 30% of the total amount of labour inputs. The costs of human labor in orchards were higher for organic production, both on hectare and unit (kg) bases. The development of new machines and technical devices are necessary to reduce the high amount of human labour in Polish organic apple production and as a consequence, make it more profitable. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Ascard Johan, Håkansson Bengt, Hansson Andreas, Stridh Henrik, Söderlind Marcus, 2010: Cost price calculation for organically and conventionally grown apples in Sweden, SLU Alnarp, http://www.ecofruit.net/2010/46_RP_J_Ascard_B_Hakansson_A_Hansson_et_al_S304bis312.pdf.
  2. Brzozowski Piotr, Zmarlicki Krzysztof, 2012: Economics of the 2009-2012 organic apple, strawberry and sour cherry production in Poland, "Journal of Fruit and Ornamental Plant Research", vol. 20(2), s. 5-12.
  3. Do Amarante Vidal, CassandroTalamini, Steffens Cristiano André, Mafra Álvaro Luiz, Albuquerque Jackson Adriano, 2008: Yield and fruit quality of apple from conventional and organic production systems, "Pesquisa Agropecuária Brasileira", vol. 43, no. 3, Brasília, Mar. 2008, s. 333-340.
  4. Firth Chris, 2005: Economics of Organic Top Fruit Production (OF0305), The Initiative on Organic Research (IOR), Henry Doubleday Research Association (HDRA), http://www2.defra.gov.uk/research/project_data/More.asp?I=OF0305&SCOPE=0&M=PSA&V=EP%3A200.
  5. Geddes Pippa, Kohl Raimond, 2009: Shropshire sheep control weeds in orchards, "Pesticides News", no. 86 12/2009, 3-4.
  6. Gianessi Leonardo, 2006: Comparing organic and conventional apple Systems, correcting a WSU study. CropLife Fundation, Crop Protection Research Institute, http://croplifefoundation.files.wordpress.com/2012/05/wsu-organic-apple-critique.pdf.
  7. Gianessi Leonardo, Williams Ashey, 2011: European organic apple production demonstrates the value of pesticides. "International Pesticide Benefits Case Study", no.44, CropLife Fundation, Crop Protection Research Institute, http://croplifefoundation.files.wordpress.com/2012/07/44-apples-eu.pdf.
  8. Gilbert Natasha, 2012: Organic farming is rarely enough, "Nature"/news doi:10.1038/nature.2012.10519.
  9. Hansen Melissa, 2013: Nothing easy about organic weed control, "Good Fruit Grower", 05/2013, 8-9.
  10. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, 2013: IJHARS, GUS, Warszawa.
  11. Reganold P. John , Glover D. Jerry, Andrews K. Preston, Hinman R. Herbert, 2001: Sustainability of three apple production systems, "Nature", vol. 410, s. 926-930.
  12. Seufert Verena, Ramankutt Navin, Foley A. Jonathan, 2012: Comparing the yields of organic and conventional agriculture, "Nature", vol. 485, s. 229-232.
  13. Stefanelli Dario, Zoppolo J. Roberto, Perry L. Ron., Weibel Franco, 2009: Organic Orchard Floor management Systems for Apple Effect on Rootstock Performance in the Midwestern United States, "HortScience", no. 44, s. 263-267.
  14. Stockert Thilo, 2006: Kalkulation in ökologischen Apfelanbau. http://www.landwirtschaft-mlr. baden-wuerttemberg.de/servlet/PB/menu/1164261/index.html.
  15. Weibel Franco, Häseli Andreas, Schmid Otto, Willer Helga, 2004: Present Status of organic fruit growing in Europe, ISHS "Acta Horticulturae", 638, XXVI International Horticultural Congress, Sustainability of Horticultural Systems in the 21st Century, Leuven, Belgium, s. 375-385.
  16. Zimmer Jürgen, 2014 : Mechanische Pflege der Baumstreifen, "Poma - Magazin für den erfolgreichen Obstbau-Profi", 1/2014, s. 10-11.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2353-4362
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu