BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gębska Monika (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Malak-Rawlikowska Agata (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Ekonomiczne i organizacyjne efekty dostosowania dobrostanu zwierząt do wymogów cross compliance w produkcji kurzych jaj w Polsce
The Economic and Organization Effects of Adjusting Animal Welfare to Cross Compliance Requirements in Egg Production in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012, T. 14, z. 5, s. 45-50, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Hodowla drobiu, Produkcja zwierzęca, Koszty produkcji, Dobrostan
Poultry farming, Animal production, Production costs, Well-being
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badania było rozpoznanie decyzji dotyczących dostosowania ferm do nowych wymogów oraz czynników, które w największym stopniu wpłynęły na decyzje polskich producentów jaj konsumpcyjnych. Podjęto próbę oszacowania efektów finansowych wynikających z dostosowania systemu produkcji do nowych regulacji obowiązujących od 2012 r. w ramach wymogów wzajemnej zgodności. Stwierdzono, że większość badanych producentów jaj deklaruje zmianę systemu produkcji z klatek konwencjonalnych na wzbogacone przez dostosowanie dotychczas użytkowanych budynków. Z deklaracji respondentów wynikało, że około 11% ferm zaprzestanie produkcji jaj. Zmiana systemu utrzymania kur z konwencjonalnego na klatki wzbogacone spowoduje powstanie kosztów przewyższających potencjalne korzyści z poprawy dobrostanu kur. Cena jaj powinna wzrosnąć o około 40%, aby zrekompensować koszty niezbędnych inwestycji oraz strat z tytułu zmniejszenia obsady ptaków. (abstrakt oryginalny)

The article examines the possible effects of upgrading egg production to the EU laying hens welfare standards in Poland. The discussion is based on interviews with 43 large scale farmers conducted in March 2011. The sample represented 4% of the general population of farms with more than 3000 hens. To estimate the economic effects of production systems adjustment to new requirements, the cost and benefit assessment analysis is based on the constructed cost and benefit calculation/model. The net effect is calculated at the aggregated sector level. Decisions of Polish egg producers regarding the new welfare regulations depended on the production scale and farm financial condition. The majority of conventional producers declares change into the enriched cage system by adjusting existing buildings. The net effect of a change from conventional into enriched cage system will cause higher costs then benefits. Results indicate that the most popular adjustment method for producers using conventional cages is to buy enriched cages (81.1%). Eight percent producers declare the switch to a barn system, and almost 11% of participants believe that the only way is to terminate egg production. Estimated benefits deriving from reduced vaccination costs, feed saving due to fewer hens, reduced purchase of one day old chickens amounted to 2136.8 PLN per 1000 hens, whereas the feed cost increase due to lower density, fewer eggs, reduced hen sales, new buildings and enriched cages are estimated for 28,780 PLN/1000 hens. The net effect, using the sector approach, is 26,467,2 PLN per 1000 hens or 0,088 PLN per egg (43% of current egg price). Assuming, 81% of farmers will switch to the enriched cage system, the sector upgrade costs will reach 652 mln PLN (163 mln euro). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dyrektywa Rady Nr 1999/74/WE z dnia 19 lipca 1999 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony kur niosek Dz.U. UE L z dnia 3 sierpnia 1999 r.
  2. Dyrektywa Rady Nr 86/113/EWG z dnia 25 marca 1986 r. ustanawiająca minimalne normy ochrony kur niosek utrzymywanych w klatkach w systemie bateryjnym. [www.eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31986L0113:en:NOT], odczyt 04.03.2012.
  3. European Commision tables of Member States Hens and Production sites (EGG 23). [www.publications.parliament.uk/pa/cm201012/cmselect/cmenvfru/writev/egg/egg23a.pdf], odczyt 01.03.2012 r.
  4. Krawczyk J., Sokołowicz Z. 2008: Implementacja unijnych regulacji do polskiego prawodawstwa w aspekcie konkurencyjności krajowej produkcji jaj. Rocz. Nauk. SERiA, t. X, z. 1, 208-213.
  5. Mench J.A., Sumner D.A., Rosen-Molina J.T. 2011: Sustainability of egg production in the United States. The policy and market context. Poultry Science, 90, 229-240.
  6. Sumner D.A, Gow H., Hayes D., Matthews W., Norwood B., Rosen-Molina J.T., Thurman W. 2011: Economic and market issues on the sustainability of egg production in the United States: analysis of alternative production systems. Poult Sci., 90 (1), 241-50.
  7. Tuyttens F.A., Sonc B., Staes M., Van Gansbeke S., Van den Bogaert T., Ampe B. 2011: Survey of egg producers on the introduction of alternative housing systems for laying hens in Flanders. Belgium. Poult Sci., 90(4), 941-50.
  8. Valkonen E. 2010: Egg production in furnished cages. Doctoral dissertation. MTT Science 12.
  9. Walker A.W., Tucker S.A., Elson H.A. 1998: An economic analysis of a modified, enriched cage egg production system. Behaviour, Poultry Science, 38 Supplement, 14-50.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu