- Autor
- Pawlewicz Adam (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Szamrowski Piotr (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
- Tytuł
- Rola grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii właścicieli gospodarstw ekologicznych
The Opinions of Organic Farm Owners about the Role of Producer Groups - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012, T. 14, z. 5, s. 160-163, rys., bibliogr. 8 poz.
- Słowa kluczowe
- Rolnictwo ekologiczne, Organizacje producenckie
Ecological agriculture, Producer organisations - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Istotną formą racjonalizacji produkcji ekologicznych surowców żywnościowych oraz przezwyciężania skutków rozdrobnienia gospodarstw ekologicznych, uzyskania kompetentnych informacji rynkowych, a przede wszystkim koncentracji podaży produktów rolnych jest integracja pozioma. Celem pracy było przedstawienie roli grup producenckich w rolnictwie ekologicznym w opinii 67 właścicieli gospodarstw ekologicznych z trzech powiatów województwa warmińsko-mazurskiego. Z badań wynika, że ponad połowa respondentów była przekonana do współdziałania, ponieważ zna taki sposób funkcjonowania, gdyż już uczestniczy w tego typu działalności oraz osiąga korzyści produkcyjne, rynkowe oraz finansowe. (abstrakt oryginalny)
Horizontal integration is an approach to rationalize organic food production and a way to overcome the organic farm fragmentation, gaining relevant market information, and, foremost, the concentration of product supply. The article discusses the role of producer groups based on the survey of 67 organic farmers in three districts located in Mazursko-warminskie voivodship. Results show that more than one half of the respondents supported cooperation because they were familiar with such an approach, among others, because they already participated in cooperation and obtained production, market and financial gains. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Bórawski P. 2008. Ecological Farm Development in Poland. Acta Sci. Pol. Oeconomia, 7(1), 15-24.
- Brodzińska K. 2010: Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego. Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(XXV), SGGW, Warszawa 12-21.
- Łuczka-Bakuła W. 2005: Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów. Wieś i Rolnictwo, 2(127), IRWiR PAN, Warszawa, 179-182.
- Niedzielski E. 2008: Uwarunkowania Rozwoju rynku żywności ekologicznej - wyniki badań empirycznych. Rocz. Nauk. SERiA, t. X, z. 4, 279-283, Wyd. Wieś Jutra.
- Pawlewicz A., Pawlewicz K. 2008: Zróżnicowanie przestrzenne produkcji ekologicznej w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego. SGGW, Warszawa, t. 5(XXI), 109-115.
- Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013(PROW 2007-2013). 2011: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warszawa.
- Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. SGGW, Warszawa, 278.
- [www.minrol.gov.pl/pol/Wsparcie-rolnictwa-i-rybolowstwa/PROW-2007-2013/Dzialania-PROW-2007-2013/Os- 1-Poprawa-konkurencyjnosci-sektora-rolnego-i-lesnego/Grupy-producentow-rolnych/Organizowanie-grupy-producentow], odczyt 10.04.2012.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol