BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rembeza Jerzy (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Radzików), Chotkowski Jacek (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Konsekwencje ekonomiczne regulacji rynku produktów zmodyfikowanych genetycznie
The Economic Consequences of Market Regulations for Genetically Modified Products
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012, T. 14, z. 2, s. 131-134, rys., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Rośliny modyfikowane genetycznie, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO), Produkcja roślinna
Genetically modified plants, Genetically Modified Organisms (GMO), Crop production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono zmiany w uprawie kukurydzy i pszenicy oraz kształtowanie się cen wybranych produktów na rynkach o różnych regulacjach odnośnie uprawy i obrotu odmian zmodyfikowanych genetycznie. W krajach liberalnych względem odmian GM obserwowany był systematyczny wzrost powierzchni uprawy kukurydzy kosztem ograniczania powierzchni uprawy pszenicy. W pozostałej grupie krajów tendencji tej nie stwierdzono. Na rynkach odmian GM ceny produktów rolnych są niższe. Ceny kukurydzy na rynkach liberalnych względem odmian GM są zbliżone, natomiast wyraźnie odbiegają od cen kukurydzy w krajach europejskich. Podział ten nie jest natomiast tak wyraźny w przypadku cen pszenicy. (abstrakt oryginalny)

The article investigates changes of maize and wheat production area and prices on markets differentiated according to regulations of genetically modified products. In countries permitting GM crop planting, maize area grew and substituted the wheat production area. In countries growing non-GM crops, this tendency is not observed. Generally, plant product prices were lower on the GM-markets. Price differences between GM countries and non-GM countries were higher for maize than for wheat. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Beckamnn V., Soregaroli C., Wesseler J. 2006: Coexistence rules and regulations in the European Union. American Journal of Agricultural Economics, 88, 1193-1199.
  2. Bredahl L. 2002: Determinants of consumer attitudes and purchase intentions with regard to genetically modified food. Results of a cross-national survey. Journal of Consumer Policy, 24, 23-61.
  3. Dannenberg A. 2009: The dispersion and development od consumer preferences for genetically modified food - a meta-analysis. Ecological Economics, 68, 2182-2192.
  4. James C. 2011. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2011. ISAAA Brief , 43. ISAAA, Ithaca, New York.
  5. Le Marre K.N., Witte C.L., Burkink T.J., Grunhagen M., Wells G.J. 2007: A second generation of genetically modified food: American versus French perspectives. Journal of Food Products Marketing, 13, 81-100.
  6. Messean A., Angevin F., Gomez-Barbera M., Menrad K., Rodrgigeuz-Cerezo E. 2006: New case studies on the coexistence of GM and non-GM crops in European agriculture. European Commission, Joint Research Centre, 111.
  7. Qaim M. 2009: The economics of genetically modified crops. Annual Review of Resource Economics, 1, 665-694.
  8. Rembeza J. 2011: GMO a ceny na międzynarodowym rynku zbóż. Postępy Nauk Rolniczych, 3, 113-122.
  9. Sandin P. 1999: Dimensions of the precautionary principle. Human and Ecological Risk Assesment, 5, 889-907.
  10. Veyssiere L., Giannakas K. 2006: Strategic labeling and trade of GMOs. Journal of Agricultural&Food Industrial Organization, 4, 1, 1-38.
  11. [www.stat.gov.pl].
  12. [www.tge.or.jp].
  13. [www.theice.com].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu