BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Brzozowski Piotr (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach), Zmarlicki Krzysztof (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
Tytuł
Preferencje na owoce przetworzone a wiek konsumentów
Preferences for Processed Fruit Depending on the Age of Consumers
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 4, s. 35-38, rys., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Przetwory owocowe, Preferencje konsumenta
Processed fruits, Consumer preferences
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych preferencji 468 konsumentów przeprowadzonych w 2010 i 2011 roku dla przetworów owocowych w Skierniewicach i okolicy. Analizowano częstotliwość zakupu przetworów, ich rodzaj, porę roku i miejsce dokonywania zakupów w zależności od wieku respondentów. Jednocześnie badano preferencje konsumentów przy zakupie przetworów oraz określono udział przetworów wytwarzanych we własnym gospodarstwie domowym w spożyciu. (abstrakt oryginalny)

In the paper results of consumer preferences for processed fruit were shown. The survey was conducted on 468 consumers in different age segments in Skierniewice and its neighbourhood. The research concerned the frequency of shopping and the most preferred types of purchases depending on the age of respondents. Also the most preferred places to buy processed fruit and the potential shortages on the market of processed fruit were shown. The latter in terms of breaks in supply in most desirable types of processed fruit. Besides the study focussed on share of homemade processed fruits in overall consumption. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Budżety gospodarstw domowych w 2009 r. 2010: GUS, Warszawa.
  2. Riediger N.D., Moghadasian Mohammed H. 2008: Patterns of fruit and vegetable. Consumption and the influence of sex, age and socio-demographic factors among Canadian Elderly. Journal of the American College of Nutrition, vol. 27, 2, 306-313.
  3. Rynek owoców i warzyw 2009-2010: Raporty rynkowe 35-37. IERiGŻ, Warszawa.
  4. Selected paper presented at the 2000. 2011: Annual Meeting of American Agricultural Economics Association, Tampa.
  5. [www.ers.usda.gov].
  6. Xudong F., Wen S.Ch. 2000: Demand for Healthy food in the United States.
  7. Zmarlicki K. 1996: Preferencje konsumentów jako element dostosowania produkcji do modelu spożycia wybranych produktów ogrodniczych. Praca doktorska, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Skierniewice, 1-93.
  8. Zmarlicki K. 2010: Preferencje studentów w zakresie zakupów owoców z produkcji ekologicznej. Rocz. Nauk. SERiA, t. XII, z. 4, 407-410.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu