BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krawczyk Józefa (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie), Utnik-Banaś Katarzyna (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Sokołowicz Zofia (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Uwarunkowania rozwoju ekologicznej produkcji drobiarskiej w aspekcie koncepcji rozwoju zrównoważonego
Factors Influencing the Development of Organic Poultry Production in Terms of the Sustainable Development Concept
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 4, s. 87-90, tab., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Hodowla drobiu, Produkcja proekologiczna, Rozwój zrównoważony, Rolnictwo zrównoważone
Poultry farming, Pro-ecological production, Sustainable development, Sustainable agriculture
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W Polsce przewiduje się rozwój ekologicznej produkcji drobiarskiej wynikający m.in. z rosnącej liczby gospodarstw ekologicznych i popytu na żywność ekologiczną w Polsce i Europie, dużej liczby populacji ras zachowawczych drobiu przydatnych do chowu ekologicznego, nadwyżki siły roboczej w terenach wiejskich oraz możliwości swobodnego obrotu produktami ekologicznymi na rynku unijnym. (abstrakt oryginalny)

In Poland it is expected that organic poultry production will develop due to the growing number of organic farms and the demand for organic foods in Poland and Europe; the large number of conservation populations of poultry, suitable for organic farming; the surplus labour force in rural areas; and the free circulation of organic products within the European Union. This form of poultry production is mainly hindered by the high production costs, the low income of the average Polish consumer, and the health hazards to which poultry are exposed on free range. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Koreleski J., Świątkiewicz S. 2009: Bilansowanie aminokwasów siarkowych w paszy ekologicznej dla niosek i kurcząt obniża wydalanie azotu do środowiska. Polskie Drobiarstwo, 10, 24-25.
  2. Krawczyk J. 2009: Quality of eggs from Polish native Greenleg Partridge chicken-hens maintained in organic vs. backyard production systems. Animal Science Papers and Reports, vol. 27, 3, 227-235.
  3. Krawczyk J., Bielińska H. 2007: Uwarunkowania opłacalności ekologicznego systemu chowu młodych gęsi rzeźnych. Rocz. Nauk. Zoot. t. 34, z. 2, 269-278.
  4. Łuczka-Bakuła W., Smoluk-Sikorska J. 2009: Poziom i zróżnicowanie oferty asortymentowej żywności ekologicznej w dystrybucji specjalistycznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, vol 54(3), 191-195.
  5. Pilarski S., Grzybowska M. 2002: Stan i uwarunkowania popytu na żywność ekologiczną. Rocz. Nauk Roln., seria G, t. 89, z. 2, 53-65.
  6. Raport Komisji Europejskiej. 2004: Study on the socio-economic implication on the various systems to keep laying hens. [www.ceasc.com].
  7. Rozporządzenie Komisji WE nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007. [www.minrol.gov.pl].
  8. Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. Dz.U. 189 z 20.07.2007 r.
  9. Runowski H. 2004: Efektywność produkcyjno-ekonomiczna gospodarstw ekologicznych. Zag. Doradztwa Roln., 3, 47-61.
  10. Skiba M., Oziembłowski M., Kaźmierska M. 2009: Fatty acids and cholesterol profile in egg yolk from laying hens housed in ecological conditions. [W:] Rozdz. w monografii pt. Food Technology Operations new Vistas. Wrocław, 310-314.
  11. Sokołowicz Z., Krawczyk J. 2010: Znaczenie chowu drobiu w gospodarstwach agroturystycznych w opinii mieszkańców województwa podkarpackiego. Rocz. Nauk. SERiA, t. XII, z. 4, 314-316.
  12. Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. 2008: Hen housing system and egg quality as viewed by consumer. Ann. Anim. Sci., vol. 8, No 1, 71-80.
  13. Sosnówka-Czajka E., Muchacka R., Paraponiak P., Skomorucha I., Pająk T., Radecki P., Walczak J. 2010: Cross-selectional characteristics of ecological farms in Poland in the scope of monitoring by the National Research Institute of Animal Production. Wyd. IZ-PIB, Kraków, 194-201.
  14. Ustawa z 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Dz.U. 09. Nr 116, poz. 975.
  15. Zanoli R., Pinton R. 2001: Survey of the Italian market for certified organic fruit and vegetables.
  16. Żakowska-Biemans S., Gutkowska K. 2003: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Wyd. SGGW, Warszawa, s. 217.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu