BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Matysik-Pejas Renata (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Żmuda Joanna (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Tytuł
Wybrane uwarunkowania percepcji żywności ekologicznej przez konsumentów
Selected Determinants of Perception of Organic Food by Consumers
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 4, s. 124-128, rys., bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Zachowania konsumenta
Organic food, Consumer behaviour
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczące niektórych uwarunkowań zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej. Uzyskane wyniki pozwoliły na określenie skojarzeń respondentów z terminem żywność ekologiczna, a więc pośrednio sposobu definiowania przez nich tego typu żywności. Uzyskano także oceny motywów, które skłaniają respondentów do nabywania żywności ekologicznej. Wyniki badań dają także podstawy to stwierdzenia, w jaki sposób badani identyfikują produkty ekologiczne oraz jaki jest wśród nich stopień znajomość jednostek certyfikujących, działających w obrębie rolnictwa ekologicznego. Uzyskano także opinie badanych na temat głównych barier zakupu żywności ekologicznej. (abstrakt oryginalny)

The paper presents results of research on some aspects that affect perceptions of organic food by the consumer. The problem which is the subject of the article was elaborated on the basis of primary information derived from survey research conducted on 219 respondents. Obtained results allowed the identification of respondents associations with the term "organic food", and therefore indirectly way of defining by them this type of food. Also obtained an evaluation of motives that lead respondents to purchase organic food. The results provide a basis for determining how the respondents identify organic food and what is among them degree of knowledge of certification units operating in area of organic agriculture. Also obtained opinions of respondents about the main barriers of buying organic food. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Cichocka I., Grabiński T. 2009: Psychograficzno-motywacyjna charakterystyka polskiego konsumenta żywności ekologicznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(66), 111.
  2. Grzybowska-Brzezińska M. 2008: Kanały dystrybucji ekologicznej produkcji rolniczej. Roczn. Nauk. SERiA, t. X, z.4, 112-116.
  3. Łuczka-Bakuła W., Mądrzak C. 2003: Żywność konwencjonalna, ekologiczna i zmodyfikowana genetycznie - aktualny stan rynku i perspektywy jego rozwoju. Wieś i Rolnictwo, 3(120), 82-99.
  4. Łuczka-Bakuła W. 2005: Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów. Wieś i Rolnictwo, 2(127).
  5. Łuczka-Bakuła W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. PWE, Warszawa, 127-128.
  6. Łuczka-Bakuła W., Smoluk J. 2009:Bariery rozwoju rynku żywności ekologicznej i możliwości ich ograniczania w ocenie rolników [W:] Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologiczne w Polsce (red. A. Graczyk, K. Mazurek-Łopacińska). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 87.
  7. Miśniakiewicz M., Suwała G. 2006: Żywność ekologiczna w świadomości Polaków. Zesz. Nauk. AE w Krakowie, 705, 57-74.
  8. Runowski H. 1999: Gospodarstwa ekologiczne w rolnictwie polskim - stan obecny i perspektywy. Roczniki AR w Poznaniu. Rolnictwo, 53, 499-515.
  9. Woźniak L., Woźniak M. 2009: Badania zachowań podkarpackich konsumentów na rynku żywności ekologicznej [W:] Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologiczne w Polsce (red. A. Graczyk, K. Mazurek-Łopacińska). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 145.
  10. Żakowska-Biemans S., Gutkowska K. 2003: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 8.
  11. Żakowska- Biemans S. 2006: Rynek żywności ekologicznej w Polsce - szanse i możliwości rozwoju. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu, 27.
  12. Żakowska-Biemans S., Gutkowska K. 2009: Badanie rozwoju popytu na żywność ekologiczną - dotychczasowe doświadczenia [W:] Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologiczne w Polsce (red. A. Graczyk, K. Mazurek-Łopacińska). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 139.
  13. [www.bip.minrol.gov.pl]
  14. [www.polskawue.gov.pl]
  15. [www.rolnictwoekologiczne.org.pl]
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu