- Autor
- Zmarlicki Krzysztof (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach), Brzozowski Piotr (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
- Tytuł
- Preferencje dla owoców świeżych a wiek konsumentów
Preferences for Fresh Fruit Depending on Age of Consumers - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 4, s. 191-194, rys., bibliogr. 6 poz.
- Słowa kluczowe
- Owoce, Badanie preferencji konsumenckich, Konsumpcja żywności, Preferencje konsumenta
Fruit, Consumer preferences research, Food consumption, Consumer preferences - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W artykule zawarto wyniki badań ankietowych preferencji 468 konsumentów przeprowadzonych w 2010 i 2011 roku dla owoców świeżych w Skierniewicach i ich okolicy. Analizowano preferowane miejsce zakupu owoców i częstotliwość ich dokonywania w zależności od wieku respondentów. Ponadto, badano preferencje w zakresie wyboru owoców przy ich zakupie, oraz określano najbardziej zauważalne braki w ciągłości podaży owoców sezonowych. (abstrakt oryginalny)
In the paper results of consumer preferences for fresh fruit were shown. The survey was conducted on 468 consumers in different age segments in Skierniewice and neighbourhood. The research concerned the most preferred places to buy fruit among surveys and the frequency of shopping. Also the four most preferred fruit were shown according to the age of respondents. Besides the study focussed on the shortages on the fruit market in terms of breaks in supply in most welcomed fruit. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Czernyszewicz E. 2008: Wybór miejsca zakupu owoców w zależności od cech demograficznych i społeczno-ekonomicznych konsumentów. J. Agribus. Rural Dev., 4(10), 5-16.
- Riediger, Natalie D., Moghadasian Mohammed H. 2008: Consumption and the Influence of Sex, Age and Socio-Demographic Factors among Canadian Elderly. [In:] Patterns of Fruit and Vegetable. Journal of the American College of Nutrition, vol. 27, 2, 306-31.
- [www.biomedical.pl], 2011.
- Zmarlicki K. 1996: Preferencje konsumentów jako element dostosowania produkcji do modelu spożycia wybranych produktów ogrodniczych. Praca doktorska, ISK Skierniewice, 1-93.
- Zmarlicki K. 2007: Global changes on blueberries markets. International Conference Vaccinium spp. And Less Known Small Fruits: Cultivation and health benefit. IPGB, SAS, Nitra, Slovak Republic, September 30-October 5, 50-51.
- Zmarlicki K. 2010: Preferencje studentów w zakresie zakupów owoców z produkcji ekologicznej. Rocz. Nauk. SER iA, t. XII, z. 4, 407-410.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol