- Autor
- Kalinowski Sławomir (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Zielińska-Chmielewska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
- Tytuł
- Strategie rozwoju przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego z Wielkopolski
Development Strategies of Companies Processing Fruits and Vegatables from Wielkopolska - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 202-207, rys., bibliogr. 7 poz.
- Słowa kluczowe
- Przetwórstwo owocowo-warzywne, Strategia rozwoju przedsiębiorstwa, Rozwój przedsiębiorstwa
Fruit and vegetables processing, Company development strategy, Enterprise development - Uwagi
- streszcz., summ.
- Kraj/Region
- Wielkopolska
Wielkopolska - Abstrakt
- Celem artykułu była prezentacja wyników badań ankietowych dotyczących strategii rozwoju przedsiębiorstw prowadzonych wśród 32 przedsiębiorstw sektora owocowo-warzywnego z Wielkopolski w latach 2010-2014. Grupa badawcza została dobrana w sposób celowy i były to jednostki w ramach działu EKD15.3. Z badań wynika, że przedsiębiorstwa wysoko oceniają własne źródła przewagi konkurencyjnej. W opinii większości badanych w ich przedsiębiorstwach istnieją dobre warunki dla przewagi jakościowej oraz osiągnięcia specjalizacji technologicznej i produktowej. Natomiast brakuje możliwości poprawy udziału w rynku oraz obniżenia kosztów produkcji. Badani przedsiębiorcy zwracali uwagę na silne strony konkurentów, wśród których wymieniano m.in. dostęp do surowców i zróżnicowanie produkcji. (abstrakt oryginalny)
The aim of the paper is to present the results of the inquiry research concerning companies' development strategies conducted between 2010 and 2014 on 32 enterprises processing fruits and vegetables operating in Wielkopolska. The study group was selected in purposive sampling and they were units NACE 15.3 sector. The research proves that companies highly evaluate their own sources of competitive advantage. In the opinion of the majority of the inquired, there exist good conditions for quality advantage as well as reaching technological and product specialization. In turn, there lacks possibility to improve the market share and reduce production costs. The investigated entrepreneurs indicated strengths of competitors, among which the most important were access to resources and production diversification. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Gorynia M. 2009: Konkurencyjność na różnych poziomach systemów gospodarczych, [w:] M. Gorynia, E. Łaźniewska (red.), Kompendium wiedzy o konkurencyjności, PWN, Warszawa, 67-77, 90-98.
- Kalinowski S., Smoluk-Sikorska J., Jabłońska-Porzuczek L. 2013: Wybrane elementy konkurencyjności przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego, Rocz. Nauk. SERiA, t. XV, z. 6, 113-118.
- Porter M.E. 1990: The Competitive Advantage of Nations, MacMillan, London, 45-56.
- Kociszewski M., Szwacka-Mokrzycka J. 2011: Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11, z. 2, 67-77.
- Morkis G. 2006: Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, IERiGŻ PIB, Warszawa, 7.
- Urban R. 2008: Przemysł spożywczy w Polsce w 2008. Raport (dla ING), IERiGŻ, Warszawa.
- Wiśniewska J. 2012: Strategie konkurencji przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego w warunkach konwergencji rynku krajowego i zagranicznego, Handel Wewnętrzny, nr 6, 30-40.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol