BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Komorowska Dorota (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie
Development of Organic Production and Organic Food Market in the World
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 254-262, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Rolnictwo ekologiczne, Produkcja proekologiczna
Organic food, Ecological agriculture, Pro-ecological production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest przedstawienie rozmiarów oraz tempa rozwoju produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie. Największe powierzchnie użytków rolnych zagospodarowywane metodami ekologicznymi znajdują się w Australii, Europie oraz Ameryce Południowej, natomiast rynek żywności ekologicznej jest największy w zamożnych krajach Ameryki Północnej i Europy Zachodniej oraz w Japonii i sukcesywnie rozwija się. Stwarza to możliwości rozwoju produkcji rolniczej wytwarzanej metodami ekologicznymi. Produkcja żywności ekologicznej rozwija się zarówno w krajach wysoko rozwiniętych, jak i w krajach rozwijających się, które w rozwoju tego typu produkcji upatrują możliwości eksportowe, a zarazem szansę zagospodarowania nadwyżek siły roboczej, wzrostu dochodów i rozwoju ubogich gospodarstw rolnych. (abstrakt oryginalny)

The article aims to present the size and pace of development of organic production and organic food market in the world. The biggest areas of agricultural land cultivated with the use of organic methods are in Australia, Europe and South America while the biggest organic food market is in the rich countries of North America and Western Europe, and Japan and is constantly developing. It creates opportunities for development of agricultural production with the use of organic methods. Organic food production is developing in both highly developed and developing countries, which see that this kind of production gives chances for export and utilisation of labour force surplus, increase in income and development of poor farms. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Gulbicka B. 2007: Rynek żywności ekologicznej, [w:] B. Gulbicka, M. Kwasek (red.), Wpływ globalizacji na wyżywienie ludności w Polsce, Program wieloletni 2005-2009, nr 75, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 54-59.
  2. Kowalska A. 2011: Food quality and its conditionings, Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia, nr 10(4), 43-54.
  3. Kuś J., Stalenga J. 2006: Perspektywy rozwoju różnych systemów produkcji rolniczej w Polsce, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, nr 242, IHAR-PIB, 15-25.
  4. Kuś J., Stalenga J. 2007: Rolnictwo ekologiczne w Europie i Polsce, [w:] Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB, z. 6, IUNG-PIB Puławy, 9-19.
  5. Krasowicz S. 2005: Cechy rolnictwa zrównoważonego, [w:] J. Zegar (red.), Koncepcja badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, Program wieloletni 2005-2009, nr 11, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 23-39.
  6. Łuczka-Bakuła W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa.
  7. Runowski H. 1996: Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa.
  8. Runowski H. 2012: Rolnictwo ekologiczne w Polsce - stan i perspektywa, [w:] J. Zegar (red.), Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym, Program wieloletni 2011-2014, nr 50 (15), IERiGŻ-PIB, Warszawa, 38-78.
  9. The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends. 2002-2014, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Bonn, Germany.
  10. Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa.
  11. Willer H., Lernoud J., Schaack D. 2013: The European Market for Organic Food 2011, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i Foundation Ecology and Agricultural Informatio Company (AMI), Bonn, Germany.
  12. Willer H., Yussefi M. 2007: The current status of organic farming in the world - focus on developing countries, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i Foundation Ecology and Agriculture (SOEL), Bad Duerkheim, Germany.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu