BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kubik Renata (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Substytucja czynników produkcji jako źródło przewagi konkurencyjnej w gospodarstwach specjalistycznych
Substitution of Production Factors As a Source of Competitive Advantage in Specialised Farms
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 286-290, tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Czynniki produkcji, Przewaga konkurencyjna, Gospodarstwa rolne, Krańcowa stopa substytucji
Production factors, Competitive advantage, Arable farm, Marginal rate of substitution
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania była ocena substytucji czynników wytwórczych i jej wpływu na kształtowanie się kosztów całkowitych produkcji w gospodarstwach towarowych specjalizujących się w produkcji mleka. Metodą badawczą była funkcja produkcji typu Cobba-Douglasa. Zaprezentowano wysokość kosztu techniki wytwórczej oraz wartość krańcowej stopy substytucji pracy ludzkiej kapitałem w zależności od wielkości nakładów pracy. Wykazano, że substytucja czynników produkcji przyczynia się do obniżenia kosztów produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka, dzięki czemu mogą one uzyskać przewagę konkurencyjną. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to evaluate the substitution of production factors and its impact on the total cost of production in the commercial farms specializing in milk production. The research method was the production function Cobb-Douglas. The value of the Marginal Rate of Substitution of capital for labour and amount of the total costs were presented, depending on the level of the labour input. It has been shown that substitution of production factors contribute to the reduction of production costs on farms specializing in milk production, allowing them achieve competitive advantage. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Augustyńska-Grzymek I. (red.). 2012: Produkcja, koszty i dochody z wybranych produktów rolniczych w latach 2010-2011,ERŻiGŻ-PIB, Warszawa, 18.
  2. Cholewa M. (red.). 2011: Produkcja, koszty i dochody z wybranych produktów rolniczych w latach 2009- 2010, IERŻiGŻ-PIB, Warszawa, 17.
  3. Goraj L., Olewnik E. 2011: FADN i Polski FADN, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 19.
  4. Heijman W., Krzyżanowska Z, Gędek S., Kowalski Z. 1997: Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii, Wyd. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 157, 176.
  5. Klepacki B. 1989: Produkcyjno-ekonomiczne podstawy organizacji gospodarstw rolniczych, Wyd. SGGW, Warszawa, 35-36.
  6. Kotler P. 1994: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Wyd. Gebethner i Ska, Warszawa, 209.
  7. Niezgoda D. 1986: Ekonomika substytucji w rolnictwie, PWN, Warszawa, 59-61.
  8. Niezgoda D. 1996: Wstęp do teorii procesu produkcji w gospodarstwach rodzinnych, Wyd. Akademii Rolniczej, Lublin, 35.
  9. Porter M. E. 2006: Przewaga konkurencyjna, Wyd. Helion, Gliwice, 93.
  10. Samuelson W., Marks S. 1998: Ekonomia menedżerska, PWE, Warszawa, 241, 245.
  11. Szymański W. 1995, Przedsiębiorstwo, rynek, konkurencja, SGH, Warszawa, 156.
  12. Statystyka stóp procentowych. 2014: NBP, http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/statystyka/pieniezna_i_bankowa/oprocentowanie_n.html, dostęp 08.04.2014.
  13. Woś A. 1996: Agrobiznes, Tom 2, Wyd. Key Text, Warszawa, 43.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu