BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lemanowicz Marzena (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej
Innovative Activity of Enterprises in Poland with Particular Emphasis on the Food Sector
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 307-312, rys., bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Innowacyjność przedsiębiorstw, Innowacje, Przedsiębiorstwo innowacyjne
Food industry, Enterprise innovation, Innovations, Innovative enterprises
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono wyniki badań innowacyjności przedsiębiorstw ze szczególnym zwróceniem uwagi na branżę spożywczą. Dokonano przeglądu literatury związanego z ewolucją pojęcia innowacji. Wyniki badań wskazują na niski stopień innowacyjności wśród przedsiębiorstw produkujących wyroby spożywcze. Tylko 12,4% przedsiębiorstw wdrożyło jakiekolwiek innowacje w latach 2010-2012. Również innowacyjność na poziomie makroekonomicznym nie była zadowalająca. Na podstawie syntetycznego wskaźnika innowacyjności wskazano, że Polska jest na czwartym miejscu od końca wśród krajów Unii Europejskiej i znalazła się w grupie umiarkowanych innowatorów. (abstrakt oryginalny)

The paper presents the results of enterprises innovation research with particular attention to the food industry. The literature review associated with the innovation evolution concept was made. The research results indicate a low level of innovation among enterprises producing foodstuffs. Only 12.4% of companies have implemented any innovation in 2010-2012. Also innovation at the macro level is not satisfactory. On the basis of the innovation synthetic indicator, Poland is on the fourth place from the end among the EU countries and Poland was in the moderate innovators group. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Berliński L. 2003: Istota innowacji w przedsiębiorstwie, Przegląd Organizacji, 7-8, 14-17.
  2. Białoń L. 2006: Zarządzanie firmą, [w:] S. Marciniak (red.), Makro i mikroekonomia, podstawowe problemy, PWN, Warszawa, 332-229.
  3. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2009-2011. 2012: GUS, 21-47.
  4. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2010-2012. 2013: GUS, 29-78.
  5. Europa 2020. Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającemu włączeniu społecznemu. 2010: Komisja Europejska.
  6. Freeman C. 1982: The Economics of Industrial Innovation, F. Pinter, London, 25-27.
  7. Grzelak M. 2011: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena. Uwarunkowania. Rozwój. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 127-160.
  8. Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 200-224.
  9. Innovation Union Scoreboards 2014. 2014: European Commission, 4-7.
  10. Jasiński H. 1992: Przedsiębiorstwo innowacyjne na rynku, KiW, Warszawa, 25.
  11. Kotler P. 1991: Marketing Management, Prentice Hall, New Jersey, 342.
  12. Oslo Manual, Guidelines for collecting and Interpreting Technological Innovation Data. 2005: OECD, Eurostat.
  13. Rocznik statystyczny handlu zagranicznego. 2013: GUS, Warszawa.
  14. Schumpeter J.A. 1960: Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, 64.
  15. Sektor spożywczy w Polsce. Profil sektorowy. 2013: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych, 3-12.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu