BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Majewski Janusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Wartość zapylania wybranych roślin sadowniczych w województwie lubelskim
The Value of Pollination of Selected Fruit Plants in the Lublin Province
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 332-338, rys., tab., bibliogr. 18 poz.
Słowa kluczowe
Owoce, Produkcja owoców, Ogrodnictwo
Fruit, Production of fruits, Gardening
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy było określenie wartości zapylania wybranych roślin sadowniczych i plantacji trwałych w województwie lubelskim metodą wartości produkcji i metodą kosztów zastąpienia. Plonowanie tych roślin w znacznym stopniu jest uzależnione od zapylania dokonywanego przez owady. Oszacowana wartość zapylania metodą wartości produkcji wyniosła ponad 950 mln zł, zaś metodą kosztów zastąpienia ok. 1,1 mld zł. W przeliczeniu na 1 ha upraw najwyższe wartości zapylania metodą wartości produkcji uzyskano dla sadów czereśniowych (ok. 40 tys. zł), wiśniowych (ok. 25 tys. zł) i agrestu (ok. 20 tys. zł), a najniższe dla truskawek (ok. 5 tys. zł) i porzeczek (ok. 7 tys. zł). W przypadku metody kosztów zastąpienia najwyższe wartości zapylania uzyskano dla porzeczek (ok. 25 tys. zł) oraz truskawek i malin (po ok. 15 tys. zł), a najniższe dla grusz (ok. 7 tys. zł) i jabłoni (ok. 8 tys. zł). (abstrakt oryginalny)

The aim of the paper was to estimate value of insects' pollination of selected fruit plants and permanent crops in the Lublin province by using replacement value method, value of production method. The yields of these plants is extensively dependent on pollination effected by insects. The value of pollination of those plants was about 950 million PLN (estimated by value of production method) and 1,1 billion PLN (estimated by replacement value method). The highest values, in using value of production method, were obtained for sweet cherry orchards (about 40 thousands PLN), sour cherry orchards (about 25 thous. PLN) and gooseberry (about 20 thous. PLN), and the lowest for strawberries (about 5 thous. PLN) and currants (about 7 thous. PLN). In the case of the replacement value method the highest value of pollination were obtained for currants (about 25 thous. PLN), strawberries and raspberries (each about 15 thous. PLN), and lowest for pear orchards (about 7 thous. PLN) and apple orchards (about 8 thous. PLN). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Allsopp M. H., de Lange W., Veldtman R. 2008: Valuing insect pollination services with cost of replacement, PloS ONE, 3(9), tryb dostępu: http://www.plosone.org/article/info doi 10.1371 journal. pone.0003128. Dostęp: luty 2013.
  2. Filipiak T. 2013: Uwarunkowania prawno-organizacyjne sektora owoców i warzyw w Polsce, Rocz. Nauk., SERiA, t. XV, z. 5, 63-69.
  3. Gallai M., Salles J.M., Settele J., Vaissiére B.E. 2009: Economic valuation of the vulnerability of world agriculture confronted with pollinator decline, Ecological Economics, vol. 68, z. 3, 810-821.
  4. Gunerka L., Jabłońska L., Sobczak W. 2014: Regionalne zróżnicowanie upraw ogrodniczych w Polsce, Rocz. Nauk., SERiA, t. XVI, z. 1, 57-63.
  5. Ingraham M.W., Foster S.G. 2008: The value of ecosystem services provided by the U.S. National Wildlife Refuge System in the contiguous U.S, Ecological Economics, 67, 208-218.
  6. Klein A.M., Vaissiere B.G., Cane J.H., Steffan-Dewenter I., Cunningham A.C., Kremen C., Tscharntke T. 2007: Importance of pollinators in changing landscapes for world crops, Processing of the Royal Society B, Biological Sciences, 274, 303-313.
  7. Leonhardt S.D., Gallai N., Garibaldi L.A., Kuhlmann M., Klein A.M. 2013: Economic gain, stability of pollination and bee diversity decrease from southern to northern Europe, Basic and Applied Ecology, tryb dostępu: http://dx.doi.org/10.1016/j.baae.2013.06.003, dostęp: marzec 2014.
  8. Majewski J. 2011: Wartość zapylania roślin uprawnych w Polsce, Prace Nauk. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 166, 426-435.
  9. Mburu J., Hein L.G., Gemmill B., Collette L. 2006: Economic valuation of pollination services: review of methods, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma.
  10. Morse R.A., Calderone N.W. 2000: The value of honey bees as pollinators of U.S. crops in 2000, Bee Culture, vol. 128.
  11. Nosecka B., Bugała A. 2012: Wpływ akcesji do UE na zmiany polskiej produkcji ogrodniczej i handlu zagranicznego produktami ogrodniczymi oraz na poziom wybranych wskaźników konkurencyjności tego sektora, Zesz. Nauk. SGGW, "Problemy Rolnictwa Światowego", t. 12, z. 4, 114-123.
  12. Pizło W. 2011: Status and development trends of Polish horticultural during 1999-2009, Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, vol. 13, no 6, 183-187.
  13. Prabucki J. (red.). 1998: Pszczelnictwo, Wydawnictwo Promocyjne "Albatros", Szczecin.
  14. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2012 r. 2013: GUS, Warszawa.
  15. Rocznik statystyczny rolnictwa 2012. 2013: GUS, Warszawa.
  16. Skup i ceny produktów rolnych w 2012 r. 2013: GUS, Warszawa.
  17. Sobczak W., Jabłońska L., Olewnicki D. 2013: Stopień zorganizowania producentów owoców i warzyw w Polsce, Zesz. Nauk. SGGW, "Problemy Rolnictwa Światowego", t. 13, z. 1, 119-127.
  18. Winfree R., Gross B.J., Kremen C. 2011: Valuing pollination services to agriculture, Ecological Economics, vol. 71, 80-88.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu