BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Morkis Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce
Management Systems, Food Safety and Quality in the Food Industry in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 366-370, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Jakość żywności, Bezpieczeństwo żywnościowe, System zarządzania jakością
Food industry, Food quality, Food security, Quality management systems
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu było przedstawienie stanu wdrożenia obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce. Badaniami objęto wszystkie przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego (według grup i klas PKD) działające w Polsce, podlegające nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej . Przy produkcji żywności obowiązkowe jest stosowanie w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego GHP, GMP i HACCP. Od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej nastąpił istotny wzrost liczby przedsiębiorstw, które wdrożyły i utrzymują obligatoryjne systemy zarządzania jakością. Z przeprowadzonych badań jednak wynika, że w 2012 roku obligatoryjny systemy HACCP utrzymywało tylko 63% przedsiębiorstw przetwarzających produkty pochodzenia niezwierzęcego i tylko 50% przedsiębiorstw przetwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego. Nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością utrzymywało poniżej 5% ogółu przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. (abstrakt oryginalny)

The aim of the article was to present the state of implementation of obligatory and non-obligatory food health safety and food quality management systems in the food industry in Poland. The study included all companies (by groups and classes of PKD) operating in Poland, and subject to oversight by the State Sanitary Inspection and Veterinary Inspection. In the food production it is obligatory to implement and maintain GHP, GMP and HACCP. Starting from the Polish accession to the European Union has been a significant increase in the number of companies that have implemented and maintain obligatory quality management systems. The study, however, shows that in 2012 the obligatory HACCP system was implemented and maintained only by 63% of companies processing non-animal products and only by 50% of companies processing animal by-products. Non-obligatory quality management systems were implemented by less than 5% of the total number of food industry companies. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Hamrol A. 2005: Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa.
  2. Laming P.A., Marcelius W.J., Jongen W.M. 2005: Zarządzanie jakością. WN-T, Warszawa.
  3. Łukasiński W. 2012: Doskonalenie organizacji zarządzanej projakościowo z wykorzystaniem modeli samooceny. Wyd. Nauk. AKAPIT, Kraków.
  4. Morkis G. 2005: Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Program Wieloletni 2005-2009, Raport nr 20. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  5. Morkis G. (red.). 2006: Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Program Wieloletni 2005-2009, Raport nr 42, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  6. Morkis G. 2008: Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz wpływ na konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Program Wieloletni 2005-2009, Raport nr 107, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  7. Morkis G. 2012: Stan wdrożenia systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym, [w:] Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego, [2], Program Wieloletni 2011-2012, Raport nr 35, IERiGŻ-PIB, Warszawa. 112-120.
  8. Ustawa z dn. 27 września 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. 2001, Nr 31, poz. 265.
  9. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, Dz.U. 2010, nr 113, poz. 753.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu