BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Śmiglak-Krajewska Magdalena (Poznan University of Life Sciences, Poland)
Tytuł
The Determinants of Pulses Production on Farms in Wielkopolska Province
Determinanty produkcji roślin strączkowych w gospodarstwach rolnych z województwa wielkopolskiego
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 489-494, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa rolne, Produkcja roślinna, Przemysł paszowy
Arable farm, Crop production, Feed industry
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Województwo wielkopolskie
Greater Poland Voivodeship
Abstrakt
Celem opracowania było określenie czynników wpływających na rozwój produkcji roślin strączkowych przeznaczanych na cele towarowe lub paszowe w gospodarstwach rolnych w województwie wielkopolskim. Badania przeprowadzono w 2012 roku w 184 gospodarstwach, wykorzystując metodę wywiadu osobistego przy użyciu opracowanego kwestionariusza ankiety. Udział roślin strączkowych w strukturze zasiewów analizowanych gospodarstw był niewielki, średnia powierzchnia zasiewów wynosiła 5,7 ha. Wśród powodów niepodejmowania tego rodzaju produkcji ankietowani wymienili niską opłacalność produkcji oraz niestabilność plonów. Ważnym powodem był także brak rynku zbytu. (abstrakt oryginalny)

The aim of this study was to determine the factors affecting the development of production of pulses to be used as commodities or feeds on farms in Wielskopolska. The survey was conducted on 184 farms in 2012, where farmers were interviewed with a questionnaire. There was a minimal share of pulses in the crop structure on the farms under study. Low cost-effectiveness of production and yield instability were some of the reasons why the respondents did not start the production of pulses. Another important reason was the absence of the market to sell such products. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dubis B., Budzyński W. 1998: Wartość przedplonowa różnych typów łubinu źółtego dla zbóż ozimych. Rocz. Nauk. Rol., seria A, 113(3-4), 145-154.
  2. Duer I. 1994: Wpływ międzyplonu ścierniskowego na plonowanie i zachwaszczenie jęczmienia jarego, Fragm. Agron., 11(4), 36-45.
  3. Dzienia S., Romek B., Sosnowski A. 1989: Wpływ następczy roślin strączkowych na plonowanie zbóż, [w:] Nowe kierunki w uprawie i użytkowaniu roślin motylkowatych, Wyd. Akademii Rolniczej, Szczecin, 48-60.
  4. Florek J. 2013: Wielkość produkcji i opłacalność rodzimych roślin strączkowych w Polsce, Materiały konferencyjne pt. Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach, Opalenica, 10.12.2013.
  5. Gawęda D., Kwiatkowski C.A. 2013: Plonowanie jęczmienia jarego uprawianego w krótkotrwałej monokulturze w zależności od międzyplonu i sposobu odchwaszczania, Fragm. Agron., 30(1), 27-35.
  6. Jasińska Z., Kotecki A. 1997: Rośliny strączkowe, [w:] Uprawa roślin, PWRiL. Warszawa, 3, 91-121.
  7. Kopiński J., Matyka M. 2012: Regionalne zróżnicowanie produkcji i opłacalności upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w Polsce, Polish Journal of Agronomy, 10, 9-15.
  8. Mały rocznik statystyczny Polski 2013. 2014: GUS, Warszawa, www.stat.gov.pl, accessed 15.0.6.2014.
  9. Prusiński J., Kaszkowiak E., Borowska M. 2008: Wpływ nawożenia i dokarmiania roślin azotem na plonowanie i strukturalne elementy plonu nasion bobiku, Fragm. Agron., 25(4), 111-127.
  10. Użytkowanie gruntów i powierzchnia zasiewów w 2013 roku. 2014: GUS, Warszawa, www.stat.gov.pl, accessed 15.0.6.2014.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu