BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Skarżyńska Aldona (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Opłacalność produkcji mleka w województwie podlaskim na tle czterech regionów Polski
Milk Production Profitability in Podlaskie Province Compared to Four Polish Regions
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 3, s. 297-303, tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja mleka, Koszty produkcji, Ocena opłacalności produkcji
Milk production, Production costs, Estimation of profitability production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule omówiono wyniki produkcji mleka w woj. podlaskim na tle czterech regionów Polski. Analizą objęto przychody, nakłady i koszty oraz wyniki ekonomiczne. Do oceny ekonomicznej efektywności produkcji mleka zastosowano wskaźnik opłacalności - rozumiany jako relacja wartości produkcji do kosztów bezpośrednich i pośrednich łącznie (I) oraz do kosztów ekonomicznych (II). Poziom opłacalności produkcji mleka jest wypadkową czterech głównych uwarunkowań: wielkości stada krów, jednostkowej wydajności mlecznej, kosztów produkcji mleka oraz ceny jego skupu. Badania wykazały, że produkcję mleka w woj. podlaskim charakteryzował wysoki poziom opłacalności - duży wpływ na tę sytuację miały niższe koszty utrzymania krów. Ocenia się, że sposób żywienia krów był bardziej efektywny. (abstrakt oryginalny)

Discusses the results of milk production in the province Podlaskie compared to four polish regions. The analysis included value of production, inputs, costs and economic results. To assess the economic efficiency of milk production used two indicators of profitability. The level of profitability of milk production is the result of four major determinants - the size of a herd of cows, milk productivity per cow, the cost of milk production and the sale price. Studies have shown that milk production in the province Podlaskie characterized by high levels of profitability, a big influence on this situation had a lower cost of living cows. It is estimated that the diet of cows was more effective. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2006 r. GUS, Warszawa.
  2. Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2009 r. GUS, Warszawa.
  3. Pogłowie bydła i owiec w grudniu 2004 r. GUS, Warszawa.
  4. Pogłowie bydła i owiec według stanu w grudniu 2009 r. GUS, Warszawa.
  5. Rocznik Statystyczny RP 2005, 2008, 2010: GUS, Warszawa.
  6. Runowski H. 1994: Koncentracja produkcji zwierzęcej. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa, 61.
  7. Skarżyńska A. 2010: Zagadnienia metodyczne rachunku kosztów ekonomicznych na przykładzie działalności produkcji roślinnej. Zag. Ekon. Roln., 3, 90-107.
  8. Skup i ceny produktów rolnych w 2006 r. GUS, Warszawa.
  9. Skup i ceny produktów rolnych w 2009 r. GUS, Warszawa.
  10. Ziętara W. 2002: Kierunki i możliwości rozwoju przedsiębiorstw nastawionych na produkcję mleka. Rocz. Nauk. SERiA, t. IV, z. 4. 38.
  11. Zjazd Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka 2009.
  12. [www.agroma.bialystok.pl], 3.02.2011.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu