- Autor
- Bonenberg Krystyna
- Tytuł
- Nieodzowny składnik pokarmu
- Źródło
- Aura, 2012, nr 8, s. 34-35, fot., tab., bibliogr. 1 poz.
- Słowa kluczowe
- Towaroznawstwo żywności, Zdrowa żywność, Zdrowie, Choroby
Food commodities, Health food, Health, Illness - Abstrakt
- Brytyjski chirurg dr Denis Burkitt, pracujący w Ugandzie, wylansował wiele teorii o chorobach cywilizacyjnych, u których podłoża leży brak błonnika w diecie. Są to zaparcia, uchyłki, inaczej mówiąc "kieszonki na jelicie grubym", zapalenie woreczka żółciowego, hemoroidy, żylaki, przepuklina przeponowa, rak jelita grubego, kamica żółciowa, otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca. Choroby te dziś szerzą się w zatrważającym tempie. Te odkrycia Burkitta z lat 70. ubiegłego wieku potwierdziły dzisiejsze badania. Miał rację mówiąc, że człowiek nauczył się strzec przed cholerą, unikając sto lat wcześniej skażonej wody, nim wirus tej choroby został odkryty. Jedzenie żywności bogatej w błonnik nie jest czymś nowym, ale powrotem do tego, do czego ludzki organizm był przyzwyczajony przez tysiąclecia. (fragment tekstu)
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- Mały słownik chemiczny; opracowanie zbiorowe; Wydawnictwo Wiedza Powszechna; Warszawa 1976.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0137-3668
- Język
- pol