BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bonenberg Krystyna
Tytuł
Nieodzowny składnik pokarmu
Źródło
Aura, 2012, nr 8, s. 34-35, fot., tab., bibliogr. 1 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Zdrowa żywność, Zdrowie, Choroby
Food commodities, Health food, Health, Illness
Abstrakt
Brytyjski chirurg dr Denis Burkitt, pracujący w Ugandzie, wylansował wiele teorii o chorobach cywilizacyjnych, u których podłoża leży brak błonnika w diecie. Są to zaparcia, uchyłki, inaczej mówiąc "kieszonki na jelicie grubym", zapalenie woreczka żółciowego, hemoroidy, żylaki, przepuklina przeponowa, rak jelita grubego, kamica żółciowa, otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca. Choroby te dziś szerzą się w zatrważającym tempie. Te odkrycia Burkitta z lat 70. ubiegłego wieku potwierdziły dzisiejsze badania. Miał rację mówiąc, że człowiek nauczył się strzec przed cholerą, unikając sto lat wcześniej skażonej wody, nim wirus tej choroby został odkryty. Jedzenie żywności bogatej w błonnik nie jest czymś nowym, ale powrotem do tego, do czego ludzki organizm był przyzwyczajony przez tysiąclecia. (fragment tekstu)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Mały słownik chemiczny; opracowanie zbiorowe; Wydawnictwo Wiedza Powszechna; Warszawa 1976.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu