- Autor
- Pisarek Marta (Uniwersytet Rzeszowski), Lechowska Jadwiga (Uniwersytet Rzeszowski)
- Tytuł
- Atrakcyjność gospodarstw agroturystycznych w gminie Gorlice
Attractiveness of Agro-Tourism Farms in Gorlice Commune - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 2, s. 356-360, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
- Słowa kluczowe
- Agroturystyka, Atrakcyjność turystyczna
Agrotourism, Touristic attractiveness - Uwagi
- streszcz., summ.
- Kraj/Region
- Gmina Gorlice
Gorlice Poviat - Abstrakt
- W gminie Gorlice funkcjonuje 10 gospodarstw agroturystycznych. We wszystkich gospodarstwach turyści mają dostęp do produkowanych w nim artykułów żywnościowych. Turyści mogą zakupić świeże owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne, mleko, mięso oraz jajka. Kwaterodawcy oferują swoim gościom możliwość zabawy przy ognisku, grzybobrania, łowienia ryb, zwiedzanie okolicy z gospodarzem, obserwowanie zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych oraz możliwość samodzielnego wykonania przetworów spożywczych pochodzenia roślinnego. Turyści mogą przywozić ze sobą własne zwierzęta, a także uczestniczyć i pomagać w pracach gospodarskich i polowych. Właściciele posiadają kwalifikacje zawodowe przydatne w prowadzeniu działalności agroturystycznej oraz legitymują się znajomością języków obcych. (abstrakt oryginalny)
There are ten agrotourism farms in Gorlice commune. All of them offer to their guests locally produced foodstuff. Tourists can purchase fresh fruit, vegetables, meat-vegetable produces, milk and eggs. The accommodation providers offer relax at bonfire, mushroom picking, fishing, sightseeing, observation of the domestic stock and crops as well as self making vegetarian foodstuff. Tourists can bring their own pets and participate in regular farm activities. The agrotourist farmers have various useful skills including the knowledge of foreign languages. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Łazarek M., Łazarek R. 2002: Gospodarka turystyczna. Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa.
- Strzembicki L. 2005: Wypoczynek w gospodarstwach wiejskich w opinii turystów. Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, z. 15, 126-130.
- Mikuta B., Woźniczko M. 2005: Przystosowanie gospodarstw agroturystycznych do wypoczynku turystów w wybranych regionach Polski. [W:] Turystyka Wiejska a rozwój i współpraca regionów. Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, z. 15, Krosno.
- Jagoda L. 2005: Lasy i gospodarka leśna powiaty gorlickiego. Kwartalnik Gorlicki, 34, 53.
- Michałowicz-Kubal M., Kubal G. 2002: Panorama Powiatów - Województwo Małopolskie. Powiat Gorlicki.
- Krupińska W. 2005: Możliwości rozwoju gospodarstw agroturystycznych w kontekście kształtowania regionalnego produktu turystycznego. Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, z. 15, 76-80.
- Wiatrak A. P. 2003: Baza agroturystyczna w Polsce i uwarunkowania jej rozwoju. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 402, 8-18.
- Pieńkos K., Tymińska U. 2008: Baza zakwaterowania w gospodarstwach agroturystycznych jako czynnik rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. [W:]), Ekonomiczne i społeczne aspekty rozwoju turystyki wiejskiej (red. I. Sikorska-Wolak). SGGW, Warszawa, 125-134.
- [www.gmina.gorlice.pl], 2011.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol