BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pisarek Marta (Uniwersytet Rzeszowski), Lechowska Jadwiga (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Atrakcyjność gospodarstw agroturystycznych w gminie Gorlice
Attractiveness of Agro-Tourism Farms in Gorlice Commune
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 2, s. 356-360, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Agroturystyka, Atrakcyjność turystyczna
Agrotourism, Touristic attractiveness
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Gmina Gorlice
Gorlice Poviat
Abstrakt
W gminie Gorlice funkcjonuje 10 gospodarstw agroturystycznych. We wszystkich gospodarstwach turyści mają dostęp do produkowanych w nim artykułów żywnościowych. Turyści mogą zakupić świeże owoce, warzywa, przetwory owocowo-warzywne, mleko, mięso oraz jajka. Kwaterodawcy oferują swoim gościom możliwość zabawy przy ognisku, grzybobrania, łowienia ryb, zwiedzanie okolicy z gospodarzem, obserwowanie zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych oraz możliwość samodzielnego wykonania przetworów spożywczych pochodzenia roślinnego. Turyści mogą przywozić ze sobą własne zwierzęta, a także uczestniczyć i pomagać w pracach gospodarskich i polowych. Właściciele posiadają kwalifikacje zawodowe przydatne w prowadzeniu działalności agroturystycznej oraz legitymują się znajomością języków obcych. (abstrakt oryginalny)

There are ten agrotourism farms in Gorlice commune. All of them offer to their guests locally produced foodstuff. Tourists can purchase fresh fruit, vegetables, meat-vegetable produces, milk and eggs. The accommodation providers offer relax at bonfire, mushroom picking, fishing, sightseeing, observation of the domestic stock and crops as well as self making vegetarian foodstuff. Tourists can bring their own pets and participate in regular farm activities. The agrotourist farmers have various useful skills including the knowledge of foreign languages. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Łazarek M., Łazarek R. 2002: Gospodarka turystyczna. Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa.
  2. Strzembicki L. 2005: Wypoczynek w gospodarstwach wiejskich w opinii turystów. Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, z. 15, 126-130.
  3. Mikuta B., Woźniczko M. 2005: Przystosowanie gospodarstw agroturystycznych do wypoczynku turystów w wybranych regionach Polski. [W:] Turystyka Wiejska a rozwój i współpraca regionów. Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, z. 15, Krosno.
  4. Jagoda L. 2005: Lasy i gospodarka leśna powiaty gorlickiego. Kwartalnik Gorlicki, 34, 53.
  5. Michałowicz-Kubal M., Kubal G. 2002: Panorama Powiatów - Województwo Małopolskie. Powiat Gorlicki.
  6. Krupińska W. 2005: Możliwości rozwoju gospodarstw agroturystycznych w kontekście kształtowania regionalnego produktu turystycznego. Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, z. 15, 76-80.
  7. Wiatrak A. P. 2003: Baza agroturystyczna w Polsce i uwarunkowania jej rozwoju. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 402, 8-18.
  8. Pieńkos K., Tymińska U. 2008: Baza zakwaterowania w gospodarstwach agroturystycznych jako czynnik rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. [W:]), Ekonomiczne i społeczne aspekty rozwoju turystyki wiejskiej (red. I. Sikorska-Wolak). SGGW, Warszawa, 125-134.
  9. [www.gmina.gorlice.pl], 2011.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu