BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wojtasik Anna (Instytut Żywności i Żywienia), Kunachowicz Hanna (Instytut Żywności i Żywienia), Socha Jerzy (Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka " - Warszawa)
Tytuł
Suplementy magnezu i potrzeba ich stosowania w dietach dzieci zdrowych i z celiakią
Magnesium Supplements and Need of Their Use in Diets of Healthy Children and Children With Coeliac Disease
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 295-302, tab., bibliogr. 15 poz.
Food : Science - Technology - Quality
Słowa kluczowe
Żywienie dietetyczne, Choroby, Żywność funkcjonalna, Dzieci, Żywienie człowieka
Dietary feeding, Illness, Functional food, Children, Human nutrition
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Na tle spożycie magnezu w zdrowej populacji dzieci i młodzieży w Polsce przedstawiono spożycie tego składnika przez dzieci chorych na celiakię. Na podstawie testu retencji wykazano pozytywny wpływ suplementacji magnezem w dawce 48 mg/dzień na stan odżywienia dzieci z niedoborami magnezu, pozostających na diecie bezglutenowej. (abstrakt oryginalny)

On the background of the magnesium intake in health population of children and adolescents in Poland intake of this element in children with coeliac disease was presented. The benefit influence of supplementation with magnesium in dose of 46 mg/day on the nutritional status of children with magnesium deficiency consuming the gluten-free diet was demonstrated. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Berkelhammer Ch., Bear R.A.: A clinical approach to common electrolyte problems: hypomagnesemia. Can. Med. Assoc.J. 1985, 132, 360-368.
  2. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Institute of Medicine (IOM) 1997.
  3. Durlach J.: Magnez w praktyce klinicznej. PZWL. Warszawa 1991.
  4. Itoh K., Kawasaki T., Nakamura M.: The effects of high oral magnesium supplementation on blood pressure, serum lipids, and related variables in apparently healthy Japanese subjects. Brit. J. Nutr. 1997, 78, 737-750.
  5. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
  6. Kłosiewicz-Latoszek L.: Niedobór magnezu a choroby serca. Żyw. Człow. Metab. 1993, 4 (20), 374-380.
  7. Kunachowicz H. (red): Dieta bezglutenowa, co wybrać? Wartość odżywcza produktów i potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  8. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  9. Rozporządzenie (WE) Nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 roku w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.
  10. Stolarczyk A., Kunachowicz H., Kowalik A., Socha J.: Ocena akceptacji diety bezglutenowej i preferencji produktów bezglutenowych u dzieci chorych na celiakię. Żyw. Człow. Metab. 1995, 1 (22), 43-51.
  11. Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L.: Album porcji produktów i potraw. Warszawa 1991.
  12. Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Ołtarzewski M., Figurska K.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Prace IŻŻ 101, Warszawa 2003.
  13. Walasek L., Kawecki K.: Wspomagający wpływ suplementacji magnezem na leczenie chorych z nadciśnieniem tętniczym. Materiały z sympozjum "Profilaktyka chorób cywilizacyjnych: Żywność - Żywienie - Lek". Wydawnictwo Kontekst, Poznań 1996.
  14. Ziemlański Ś. (red.) Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  15. Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Potrzebnicka K. i wsp.: Effect of calcium and magnesium in diet on the experimental hypertension. Żyw. Człow. Metab. 1991, 3 (18), 269.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2451-0769
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu