BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mierzejewska Sylwia (Koszalin University of Technology), Masłowska Sandra (Koszalin University of Technology), Piepiórka-Stepuk Joanna (Koszalin University of Technology)
Tytuł
Evaluation of the efficiency of removing protein deposits from various surfaces by foam cleaning
Badanie skuteczności usuwania zanieczyszczeń białkowych z różnych powierzchni techniką mycia pianowego
Źródło
Agricultural Engineering, 2014, R. 18, nr 1 (149), s. 131-137, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Artykuły higieniczne, Zanieczyszczenie środowiska, Przemysł spożywczy
Sanitary articles, Environmental pollution, Food industry
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących skuteczności usuwania zanieczyszczeń białkowych metodą mycia pianowego z 8 różnych powierzchni wykorzystywanych w przemyśle spożywczym (gres, gumoleum, płytki antybakteryjne i tradycyjne, stal nierdzewna). Powierzchnie zanieczyszczano białkiem pochodzącym z mleka i białka jaja kurzego, a następnie poddawano procesowi mycia przy zmiennych parametrach ciśnienia sprężonego powietrza i czasu kontaktu środka myjącego z badaną powierzchnią. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że największy wpływ na skuteczność usuwania zanieczyszczeń białkowych ma ciśnienie sprężonego powietrza.(abstrakt oryginalny)

The paper presents results of the research on efficiency of removing the protein deposits by using foam cleaning technique. Eight surfaces used in the food industry (tiles, linoleum, antibacterial and traditional tiles and stainless steel) constituted the research object. Surfaces were contaminated by protein derived from milk and egg proteins and they were cleaned by foam technique at variable parameters of compressed air pressure and the contact time of the detergent with the tested surface. The results of the research confirmed that compressed air pressure of cleaning solutions has the highest influence on the protein deposits removal.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Diakun, J. (2011). Metody i kryteria oceny stopnia umycia powierzchni urządzeń przetwórstwa spożywczego. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 3, 20-21.
  2. Diakun, J. (2013). Przegląd, systematyka i analiza metod mycia. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 1/4, 5-10.
  3. Koziróg, A. (2012). Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności. Przemysł Spożywczy, Tom 66, 2, 20-28.
  4. Mierzejewska, S. (2012). Posadzki w zakładach przemysłu spożywczego. Przemysł Spożywczy 4, 25-26.
  5. Mierzejewska, S.; Stawczyk, S. (2013). Ocena skuteczności usuwania zanieczyszczeń tłuszczowych z różnych powierzchni techniką mycia pianowego. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2/4, 18-20
  6. PN-EN 50242:2004. Elektryczne zmywarki do użytku domowego. Metody badań cech funkcjonalnych.
  7. Rai, M.; Yadava, A.; Gadea, A. (2009). Silver nanoparticles as a new generation of antimicrobials. Biotechnology Advances, 27(1), 76-83.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
eng
URI / DOI
http://dx.medra.org/10.14654/ir.2014.149.014
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu