BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mazur Barbara (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Borowska Eulalia J. (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Polak Magdalena (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Zawartość witaminy C i pojemność przeciwutleniająca owoców i przecierów z żurawiny błotnej i wielkoowocowej
Content of Vitamin C in and Antioxidant Capacity of Wild and Cultivated Cranberry Fruit and of Their Pulps
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2009, R. 16, nr 2 (63), s. 130-137, tab., wykr., bibliogr. 20 poz.
Food : Science - Technology - Quality
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Jakość produktów żywnościowych, Jakość żywności, Żywność, Badanie żywności
Commodity science, Food quality, Food quality, Food, Food research
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy oznaczono zawartość witaminy C, jako sumę kwasu L-askorbinowego i dehydroaskorbinowego, oraz aktywność przeciwutleniającą z rodnikami ABTS+ w owocach żurawiny: błotnej i odmian uprawnych (Ben Lear, Bergman, Early Richard, Stevens i Pilgrim) oraz w otrzymanych z tych owoców przecierach. Owoce żurawiny błotnej i odmian uprawnych charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością witaminy C - od 11,70 mg/100 g ś.m. (Bergman) do 26,77 mg/100 g ś.m. (Stevens). Ubytek witaminy C w przecierach w porównaniu z surowcem był zróżnicowany w zależności od odmiany owoców; największy odnotowano w przecierach z owoców odmiany Stevens (91 %), najmniejszy w przecierze z owoców odmiany Pilgrim (23 %). Pojemność przeciwutleniająca (TAS) owoców badanych odmian żurawiny była zbliżona i nie różniła się statystycznie istotnie (p < 0,05). Proces technologiczny otrzymywania przecierów spowodował zmniejszenie pojemności przeciwutleniającej (TAS) o ok. 35 %. Uzyskane wyniki mogą wskazywać, że witamina C nie jest dominującym składnikiem determinującym pojemność przeciwutleniającą owoców żurawiny i otrzymanych przecierów. (abstrakt oryginalny)

In the paper, there were determined the content of vitamin C, expressed as a total content of L-ascorbin and dehydroascorbin acids, and antioxidant activity with ABTS radicals in fruit of wild and cultivated varieties of cranberry (Ben Lear, Bergman, Early Richard, Stevens, and Pilgrim cultivars), as well as in the pulps thereof. The fruit of wild and cultivated cranberry cultivars were characterized by a varying content of vitamin C ranging from 11.70 mg/100 g f.m. (Bergman) to 26.77 mg/100 g f.m. (Stevens). In the pulps of this fruit, the content of vitamin C decreased compared to the raw material, and this decrease varied depending on the fruit varieties; the highest decrease was found in the pulps made of the Stevens cultivar (91 %), whereas the lowest in the pulps of the Pilgrim cultivar (23 %). The antioxidant capacity (TAS) of fruit of the studied cranberry fruit cultivars was similar and did not differ statistically significant (p < 0.05). The technological process of manufacturing pulps caused the antioxidant activity (TAS) to decrease by ca. 35 %. The results obtained can be the evidence that the vitamin C is not a dominant compound determining antioxidant capacity of cranberry fruit and of the pulps made thereof. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arnal B., Bureau L., le Jeune R.: La canneberge d'Amĕrique, proprieties et indications. Phytotherapie., 2008, 6, 129-132.
  2. Benvenuti S., Pellati F., Melegari M., Bertelli D.: Polyphenols, anthocyanins, ascorbic acid and radical scavenginy activity of Rubus, Ribes and Aronia. J. Food Sci., 2004, 69, FCT 164-FCT169.
  3. Borek-Wojciechowska R.: Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Przem. Spoż., 2000, 2, 52-53.
  4. Duthie G.G., Kyle J.A., Jenkinson A.M.: Increased salicylate concentrations in urine of human volunteers after consumption of cranberry juice. J. Agric. Food. Chem., 2005, 53, 2897-2900.
  5. Gökmen V., Acar J.: A simple HPLC method for the determination of total vitamin C in fruit juices and drinks. Fruit Processing., 1996, 5, 198-201.
  6. Gumul D., Korus J., Achremowicz B.: Wpływ procesów przetwórczych na aktywność przeciwutleniającą surowców pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45), 41- 48.
  7. Häkkinen S.H., Kärenlampi S.O., Heinonen I.M., Mykkänen H.M., Törrönen A.R.: Content of the flavonols quercetin, myricetin, and kaempferol in 25 edible berries. J. Agric. Food Chem., 1999, 47, 2274-2279.
  8. Horubała A.: Pojemność przeciwutleniająca i jej zmiany w procesach przetwarzania owoców i warzyw. Przem. Ferm., 1999, 3, 30-32.
  9. James C.F.: New support for a folk rezedy: Canberry juice reduces bakteriuria and pyuria in elderly women. Nutrition Reviews., 1994, 5 (5), 168-170.
  10. Kalt W., Forney C.H.F., Martin A., Prior R.L.: Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics, and anthocyanins after storage of small fruits. J. Agric. Food Chem., 1999, 47, 4638-4644.
  11. Łata B.: Owoce jagodowe źródłem antyoksydantów. Ogrodnictwo, 2002, 6, 11-13.
  12. Melo E de A., Lima V.L.A.G., Maciel M.I.S., Caetano A.C. da S., Leal F.L.L.: Polyphenol, ascorbic acid and total carotenoid contents in common fruits and vegetables. Braz. J. Food Technol., 2006, 9, 89-94.
  13. Michalczyk M., Macura R., Złobecki A.: Zmiany jakości przechowywanych syropów z owoców żurawiny (Vaccinium oxycoccus L.) i brusznicy (Vaccinium Vitus-idaea L.) otrzymanych różnymi metodami. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 116-126.
  14. Rojas A.M., Gerschenson L.N.: Ascorbic acid destruction in sweet aqueous model systems. Lebensm.- Wiss. u.-Technol., 1997, 30, 567-572.
  15. Skupień K., Oszmiański J.: Comparison of six cultivars of strawberries (Fragaria x ananassa Duch.) grown in northwest Poland. Eur. Food Res. Technol., 2004, 219, 66-70.
  16. Stasiak A., Pawlak M., Sosnowska D., Wilska-Jeszka J.: Szybkość degradacji barwników antocyjanowych i kwasu askorbinowego w roztworach o różnym stężeniu sacharozy. Przem. Ferm. Owoc.- Warz., 1998, 12, 26-34.
  17. Sroka Z., Gamian A., Cisowski W.: Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego. Postępy Hig Med. Dośw., 2005, 59, 34-41.
  18. Wang, H., Cao, G., Prior, R.L.: Total antioxidant capacity of fruits. J. Agric Food Chem. 1996, 44, 701-705.
  19. Velioglu Y.S., Mazza G., Gao L., Oomah B.D.: Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 4113-4117.
  20. Zuo Y., Wang C., Wen J.: Antioxidant and antibreast cancer capacity of American cranberry and other fruits. The 225th American Chemical Society annual meeting. New Orleans, LA, 2003, 23-27.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu