- Autor
- Smoluk-Sikorska Joanna (Poznan University of Life Sciences, Poland), Łuczka Władysława (Poznan University of Life Sciences, Poland)
- Tytuł
- Supply Sources of Specialist Outlets Offering Organic Food in Poland
Źródła zaopatrzenia sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną w Polsce - Źródło
- Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Oeconomica, 2014, nr 77, s. 99-106, bibliogr. 7 poz.
- Słowa kluczowe
- Logistyka zaopatrzenia, Zaopatrzenie, Produkty ekologiczne, Żywność ekologiczna
Supply logistics, Supply, Ecological product, Organic food - Uwagi
- streszcz.
- Abstrakt
- W artykule zaprezentowano wyniki badań prowadzonych w handlu detalicznym żywnością ekologiczną w latach 2011-2012 w ośmiu największych aglomeracjach miejskich w Polsce. Badaniami objęto 131 sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną. Z przeprowadzonych badań wynika, że asortyment badanych placówek jest dość zróżnicowany, niemniej jednak występują braki niektórych poszukiwanych produktów, zwłaszcza w mięsie i wędlinach. Braki te wynikają z faktu, że łańcuch dystrybucji żywności ekologicznej nie jest dostatecznie rozwinięty. Zarówno liczba, jak i oferta pośredników jest niewystarczająca, aby zapewnić pełny asortyment ekoproduktów. Najważniejszymi źródłami zaopatrzenia badanych sklepów są hurtownie i gospodarstwa ekologiczne, jednak rozproszenie podaży jest dość duże, co dodatkowo podnosi koszty i ceny. Współpraca mniejszych sklepów w zakresie zakupu, jak również między sklepami i dostawcami, w pewnym stopniu mogłaby się przyczynić do rozwiązania problemów z zapewnieniem kompleksowej oferty żywności ekologicznej.(abstrakt oryginalny)
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
- Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Barcik R.A. 2005. Logistyka dystrybucji. Bielsko-Biała .Wydaw. ATH, 76.
- Łuczka-Bakuła W. 2007. Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Warszawa. PWE, 203-218.
- Sarjusz-Wolski Z., Skowronek Cz. 2000. Logistyka, CIM, Warszawa, 46.
- Sławińska M. 2002. Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym. Warszawa. PWE, 92-102.
- Spyra Z. 2008. Kanały dystrybucji. Kształtowanie relacji. Warszawa. CeDeWu, 30-31.
- Strojny S. 2011. Uwarunkowania zarządzania cenami w kanałach dystrybucji, w: Innowacje w marketingu i w handlu. red. B. Borusiak. Zesz. Nauk. Uniw. Ekonom. w Poznaniu 184, 83-95.
- Szczepankiewicz W. 2004.Organizacja źródeł zaopatrzenia i rola handlu detalicznego w kanałach rynku, w: Handel detaliczny. Funkcjonowanie i kierunki rozwoju, red. J. Szumilak. Kraków. Oficyna Ekonomiczna, 121, 131.
- Cytowane przez
- ISSN
- 2081-0644
- Język
- eng