BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Tokareva Tatjana (Latvia University of Agriculture)
Tytuł
Impact of Consumer Eating Habits on Food Waste Amount in Latvia
Wpływ nawyków żywieniowych konsumentów na ilość marnowanej żywności na Łotwie
Źródło
Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Oeconomica, 2014, nr 77, s. 141-150, bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe
Model żywienia, Konsumpcja żywności, Wielkość spożycia, Marnotrawienie żywności
Feeding model, Food consumption, Volume of consumption, Food waste
Uwagi
streszcz.
Kraj/Region
Łotwa
Latvia
Abstrakt
Nawyki żywieniowe nie są praktyką niezmienną. Wręcz przeciwnie, zmieniają się one nieustannie wraz z rozwojem nowych technologii i nowych produktów spożywczych, wraz z procesami globalizacji, które pozwalają ludziom odkrywać nowe kultury i egzotyczne smaki, jak również w wyniku zmian wartości i postaw społecznych. W przeszłości nawyki żywieniowe odzwierciedlały konkretny wybór pożywienia do konsumpcji, podczas gdy w obecnych czasach, ze względu na ogólny dobrobyt, nawyki żywieniowe postrzegane są jako jedna z głównych przyczyn wzrostu ilości marnowanej żywności. Marnowanie żywności zaś wywiera dramatyczny wpływ na środowisko. Stąd też celem niniejszej pracy jest próba określenia jak tworzą się nawyki żywieniowe na różnych poziomach i jakie czynniki mają na nie wpływ, jak również próba analizy sytuacji na Łotwie na tym obszarze.(abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aguilera J.M. 2012. Edible Structures. The Basic Science of What We Eat. CRC Press, 349-386.
  2. Ashley B. 2004. Food and cultural studies. Routledge, 204.
  3. Ballantine J., Roberts K. 2009. Our social world: Introduction to Sociology. Pine forge press. 2nd edition. 680.
  4. Beardsworth A., Keil T. 1997. Sociology on the menu: an invitation to the study of food and society. Routledge. London, UK, 277.
  5. Foley J.A. 2011. Can we feed the world and sustain the planet. Sci. Am., US, 60-65.
  6. Food waste: Princeton University Dictionary. 2006. Available at: http://dictionary.reference.com/browse/ food+waste
  7. Gronow J. 1997. The Sociology of Taste. Routledge, UK.
  8. Gustavsson J., Cederberg C., Otterdijk R., Alexandre Meybeck A. 2011. Global food losses and food waste. Study conducted for the International Congress. FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. Italy. 38.
  9. Hall K.D., Guo J., Dore M., Chow C.C. 2009. The Progressive Increase of Food Waste in America and Its Environmental Impact. Available at: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal. pone.0007940
  10. Household Food and Drink Waste in the UK. 2009. Waste and Resources Action Programme, WRAP, Banbury, UK, 95.
  11. Hubbard R. 2007. Food, Culture and Identity, University of Missouri, Columbia, USA, 14.
  12. Randall S. 1999. Television Representations of Food: a case study of Rick Stein's 'Taste of the Sea' International Journal of Tourism and Hospitality Research: The Surrey Quarterly, 1, 41-55.
  13. Randall S. 2002. Food and Society. Department of Hospitality and Tourism at Queen Margaret University College. 11.
  14. Rodriguez J. 2011. Eating Habits. Available at: http://www.faqs.org/nutrition/Diab-Em/Eating-Habits.html
  15. Soethoudt H., Timmermans T. 2013. Monitor Voedselverspilling, WUR Food & Biobased Research. 74.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2081-0644
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu