BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zięba Małgorzata (Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu), Małysa Anna (Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu), Wykrota Magdalena (Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu)
Tytuł
Zastosowanie kawy jako naturalnego ścierniwa w peelingach do ciała
Application of Coffee as Natural Abrasive in Body Scrubs
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2015, nr 1, s. 121-135, tab., rys., bibliogr. 11 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Kosmetyki, Surowce roślinne, Towaroznawstwo przemysłowe, Badania wyrobów
Cosmetics, Raw plant materials, Industrial commodities, Product research
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy podjęto próbę wprowadzenia zmielonych ziaren kawy jako naturalnego ścierniwa w peelingach do ciała. Skład receptur opracowano na podstawie danych literaturowych i badań własnych. Dyskutowano wpływ stężenia ścierniwa na wybrane właściwości fizykochemiczne i użytkowe otrzymanych kosmetyków. Wykazano, że dodatek kawy wpływa na obniżenie lepkości i pH preparatu. Wprowadzenie omawianego surowca do peelingów nie skutkuje brakiem stabilności kosmetyków poddanych działaniu wysokiej i niskiej temperatury. Oryginalne peelingi wykazywały także stabilność podczas testów przechowalniczych i działanie nawilżające. (abstrakt oryginalny)

In the paper there was taken the effort to add ground coffee grains to body scrubs' formularies. Emulsions' compositions were based on literature data and own experience. It was showed that coffee addition influenced viscosity and pH values' decrease. Emulsions with ground coffee grains were stable in low and high temperature. Original cosmetics were also stable during storage tests and had moistening ability. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bosacka K., Noszczyk M. (2004) Cena urody. Tanie czy drogie? Jak kupować kosmetyki. Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa.
  2. Łopuchow H. (2008) Naturalny pakiet oczyczszający, Beauty Forum, 10, s. 54-56.
  3. Anonim (2007) Peel-off, Beaty Forum, 11, s. 20-22.
  4. Praca zbiorowa (2010) Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska. Noszczyk M. (red.). Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa.
  5. Dawgul M., Barańska-Rybak W. (2009) Zastosowanie peelingów chemicznych w dermatologii. Polish Journal of Cosmetology, 12 (1), 2-14.
  6. Anonim (2007) Kawa...kosmetyczny rarytas. Kosmetyka i Kosmetologia, 71, s. 16-19.
  7. Ździebko-Zięba M. (2007) Wyciągi z kawy w kosmetyce. Upominek dla ciała i duszy. Beaty Forum, 7-8, s. 39.
  8. Brud W., Glinka R. (2001) Technologia kosmetyków. Wydawnictwo MA Oficyna Wydawnicza, Łódź.
  9. Mrukot M. (2004) Receptariusz kosmetyczny. Wydawnictwo Małopolskiej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krakowie, Kraków.
  10. Zieliński R. (2013) Surfaktanty. Budowa, właściwości, zastosowania. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  11. Marzec A. (2005) Chemia kosmetyków: surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów. Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu