BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Adamek Jacek (Wrocław University of Economics, Poland)
Tytuł
Halal food market vs. Polish Meat Producers. On the Dissimilarities in Approaching the Idea of Sustainable Development
Rynek żywności halal a polscy producenci mięsa. O odmienności pojmowania idei zrównoważonego rozwoju
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2015, nr 397, s. 9-19, rys., tab., bibliogr. 19 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Finance and Accounting for Sustainable Development - Responsibility, Ethic, Financial Stability
Słowa kluczowe
Potencjał rozwojowy, Islam, Rynek żywności, Rozwój zrównoważony
Development potential, Islam, Food market, Sustainable development
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest ukazanie potencjału rozwojowego światowego rynku żywności halal z perspektywy polskich producentów mięsa, opierających swoją działalność na obowiązujących regulacjach prawnych, dotyczących tzw. problematyki uboju rytualnego. Zadaniu temu podporządkowano układ opracowania, w którym, poza wstępem i zakończeniem obejmującym autorskie wnioski z prowadzonych analiz, wyróżniono cztery punkty poświęcone: omówieniu istoty koncepcji halal, ukazaniu elementów i charakterystyk liczbowych gospodarki halal, prezentacji stanu i uwarunkowań rozwojowych światowego rynku żywności halal oraz charakterystyce relacji między polskimi producentami mięsa a rynkiem żywności halal. Opracowanie oparto na autorskiej analizie i interpretacji literatury tematu oraz danych statystycznych dotyczących poruszanych w nim zagadnień(abstrakt oryginalny)

The purpose of this article is to present the development potential of the halal food market from the perspective of Polish meat producers whose business activities are based on legal regulations in force regarding the so-called problems of ritual slaughter. The arrangement of the study is subject to this particular objective within which, apart from an introduction and final remarks presenting the author's conclusions based on the conducted analyses, four major points were distinguished and devoted to: discussing the essence of halal concept, presenting halal economy components and their numerical characteristics, illustrating the state and development determinants of the global halal food market and the characteristics of the relations between Polish meat producers and halal food industry. The present study was based on the author's analysis and interpretation of the subject literature as well as statistical data referring to the discussed problems(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Baljeet Kaur Grewal, 2014, The Halal Economy and the Islamic Capital Market, Kuwait Finance House Research.
  2. Bielawski J., Keller J., Kiryłowicz S., Kotański W., Potkowski E., Sluszkiewicz E., Szymański E., Tyloch W., Wierusz J., 1982, Religie uniwersalistyczne, Iskry, Warszawa.
  3. Global Halal Food Industry Guide to Tapping the Fast Growing Halal Food Market, 2011, Spring Singapore.
  4. Hanzaee K.H., Ramezani M.R., 2011, Intention to halal products in the world markets, Interdisciplinary Journal of Research in Business, vol. 1(5), http://www.idjrb.com (08.05.2014).
  5. Hashimi D., Shaikh Mohd Saifuddeen Shaikh Mohd Salleh, 2012, A background on halal industry and principles, [in:] International Workshop for Islamic Scholars on Agri Biotechnology: Shariah Compliance, Georgetown, Penang, Malaysia (1-2 December 2010).
  6. Koran, 2009, translated by J. Bielawski, Faktor, Warszawa.
  7. Malboobi M.T., Malboobi M.A., 2012, Halal concept and products derived from modern biotechnology, [in:] International Workshop for Islamic Scholars on Agri Biotechnology: Shariah Compliance, Georgetown, Penang, Malaysia (1-2 December 2010).
  8. Pawłowiec D., 2013, Przegrany bój o ubój, http://www.uwazamrze.pl (15.01.2015).
  9. Pokrzywa K., 2013, Ubój rytualny. Zyskuje na nim PSL, stracić mogą wszyscy obywatele, http://www.wiadomosci24.pl (15.01.2015).
  10. Prochwicz-Studnicka B. 2013, Halal i haram, czyli co wolno, a czego nie. O prawno-religijnych podstawach diety muzułmańskiej i ich współczesnej realizacji, Magazyn Fragile, nr 1(19), http://www.fragile.net.pl (15.01.2015).
  11. Riaz M.N., 2010, Fundamentals of halal foods and certification, Prepared Foods, vol. 179(1),
  12. http://www.preparedfoods.com (08.05.2014).
  13. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt, Dz.U. Nr 205, poz. 2102 ze zm.
  14. State of the Global Islamic Economy Report 2013, 2013, Thomson Reuters, https://www.zawya.com (15.01.2015).
  15. State of Global Islamic Economy Report & Indicator 2014/2015, http://halalfocus.net (15.01.2015).
  16. The Halal Economy. Huge Potential for Islamic Finance, 2014, Bank Negara Malaysia.
  17. Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt, Dz.U. z 2013 poz. 856 ze zm.
  18. Zakaz uboju rytualnego dobija branżę. Dlaczego?, http://www.pomorska.pl (15.01.2015).
  19. Zakaz uboju rytualnego kosztował polskich rolników miliard złotych rocznie, 2014, Money.pl http://www.money.pl (15.01.2015).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2015.397.01
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu