BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Hołodnik-Janczura Grażyna (Politechnika Wrocławska)
Tytuł
Iteracyjny model jakości produktu w podejściu Agile
Iterative Product Quality Model in Agile
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, 2015, nr 117, s. 123-132, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Tytuł własny numeru
Wirtualizacja gospodarki - spojrzenie interdyscyplinarne
Słowa kluczowe
Jakość, Testowanie hipotez
Quality, Hypothesis testing
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W wyniku zmian zachodzących w zarządzaniu projektami informatycznymi, skupionych pod nazwą podejścia Agile, zaproponowano koncepcję definiowania iteracyjnego modelu jakości produktu. Analizując przebieg etapów testowania, sformułowano model przebiegu dwuetapowego TDD, włączającego testowanie akceptacyjne na początek cyklu wytwarzania. Zauważono przy tym możliwość połączenia głosu klienta/użytkownika ze stroną dewelopera, za pomocą zaproponowanego modelu jakości. Na przykładzie wybranych historyjek użytkownika pokazano sposób definiowania tego modelu.(abstrakt autora)

As a result of changes in the IT project management, focused in Agile methods, is a concept of iterative approach to define the product quality model. The elaborated model of the two-phase test driven development, by analyzing the process stages of testing is presented. There was noted, the ability to combine the voice of the client/user to the developer, using proposed iterative quality model. Also is described the way of definition elaborated model for selected user stories.(author's abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Beck K. (2014), TDD. Sztuka tworzenia dobrego kodu, Helion, Gliwice.
  2. Boehm B. (1981), Software Engineering Economics, Prentice-Hall.
  3. Bentley C. (2003), PRINCE2. Practical Handbook, Butterworth-Heinemann, Oxford.
  4. Cohn M. (2010), Succeeding with Agile. Software Development Using Scrum, Addison-Wesley, Michigan.
  5. ISO/IEC TR 9126-2:2003.
  6. ISO/IEC CD 25022.3(E) 2014.
  7. Poppendieck M., Poppendieck T. (2007), Implementing Lean Software Develop-ment. Addison-Wesley.
  8. Sommerville I. (1995), Software Engineering, Addison-Wesley, USA.
  9. http://agilemanifesto.org (2014).
  10. http://www.seguetech.com/blog/2013/03/25/characteristics-good-agile-acceptance-criteria/ (2013).
  11. http://boostagile.com/user-stories-part-2-acceptance-criteria/ (2012).
  12. http://www.mountaingoatsoftware.com (2015).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1640-6818
1896-382X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu