BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sekulska Maria, Pędziwilk Franciszek
Tytuł
Mikroflora mleka surowego i spożywczego oraz jej zmiany podczas przechowywania mleka spożywczego
Microflora of raw and consumption milk and its changes during storage
Źródło
Zeszyty Naukowe. Seria 1 / Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1984, nr 112, s. 9-17, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Tytuł własny numeru
Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Słowa kluczowe
Mleko, Przechowalnictwo artykułów spożywczych, Badania towaroznawcze, Jakość mleka, Towaroznawstwo żywności
Milk, Storage of food products, Commodity research, Quality of milk, Food commodities
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Badano stan higieniczny mleka surowego i spożywczego oraz zmiany w jakościowym układzie mikroflory podczas przechowywania w dwóch różnych opakowaniach (butelki szklane i woreczki z folii polietylenowej) w warunkach chłodniczych. Identyfikację wyodrębnionych mikroorganizmów przeprowadzono na podstawie testu wg Otto, Tolle i Hahn. Wyniki przeprowadzonych doświadczeń wskazują na bardzo niską jakość mleka. Żadna z prób mleka nie odpowiadała wymaganiom stawianym przez PN dla mleka dobrej jakości. Powszechnie stosowane w praktyce próby reduktazowe wykazały małą przydatność do prawidłowej oceny mleka surowego. Kształtowanie się mikroflory mleka spożywczego podczas jego przechowywania było zależne od typu opakowania. W mleku w woreczkach z foli następowało namnażanie bakterii proteolitycznych, a w mleku w butelkach szklanych bakterii kwaszących. (abstrakt oryginalny)

Sanitary condition and qualitative changes in microflora were followed in raw and consumption milks packaged in glass bottles and PE foil bags during storage at +6°C. The identification of the isolated microorganisms was done according to Otto, Tolle and Hahn. The results obtained proved both milks to be of a very low quality. Mo sample conformed with the requirements astablished by the Polish Standards (PN) for good quality milk. The tests for reductases were found of little use for the quality control of raw milk. The extent of microbial contamination was stated do depend on the kind of packages used. The milk packaged in foil bags showed a faster increase of the proteolytic bacteria and that in glass bottles of the acidifying bacteria. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. M. Burbianka, A. Pliszka: "Mikrobiologia żywności" PZWL Warszawa 1977.
  2. PN-77/A-86031 - Mleko i przetwory mleczarskie. Badanie mikrobiologiczne.
  3. I. Otto, A. Tolle, G. Hahn: Milchwissenschaft 34,3 (1979).
  4. R. Nilsson, I. Bockelman: XVII Międzynarodowy Kongres Mleczarski w Monachium, Monachium 1966, str. 349-356.
  5. J. Jakubowska: Materiały z konferencji "Nowoczesne kierunki i metody badania w mikrobiologii żywności", Akademia Rolnicza Szczecie 1976, str. 21-45.
  6. O. Macaulay: Appl. Microbiol. 11, 90 (1963).
  7. P. Vogele: Die Molkerei-Zeitung Welt der Milch 32, 48 (1978).
  8. W. Kirchhubel: Die Nahrung 20, 661 (1976).
  9. W. Beerwerth: Die Molkerei-Zeitung Welt der Milch 31, 553 (1977).
  10. A. Neitzke: Die Molkerei-Zeitung Welt der Milch 31, 548 (1977).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-4902
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu