BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bielawny Jan, Zonta Fabio (Universita di Trieste)
Tytuł
Metody badania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Methods of determination of fat soluble vitamins
Źródło
Zeszyty Naukowe. Seria 1 / Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1984, nr 112, s. 26-29, bibliogr. 34 poz.
Tytuł własny numeru
Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Słowa kluczowe
Witaminy, Badania towaroznawcze, Towaroznawstwo, Tłuszcze jadalne
Vitamins, Commodity research, Commodity science, Edible fats
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Dokonano krótkiego przeglądu metod oznaczania i rozdzielania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K oraz ich izomerów, w tym szczególnie przy zastosowaniu wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej (HPLC). (abstrakt oryginalny)

A review is presented of the methods of determination and separation of fat soluble witamins: A, D, E and K as well as their isomers, especially by high-performance liquid chromatography (HPLC). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. "Official Methods of Analysis of the Association of Official Agricultural Chemists". Ed. W. Horwitz, 13 wyd., Washington 1980.
  2. M. Freed: "Methods of Vitamin Analysis", Interscience, New York 1966, str.22 65, 347, 365. 309.
  3. D.B. Parrish: CRC Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 12, 29 (1979).
  4. National Formulary, 13 wyd., American Pharmaceutical Association, Washington 1975, str, 759.
  5. G.J. Krol, C.A. Mannan, F.Q. Gemmill, Jr., G.E. Hicks, B.T. Kho: J. Chromtog. 74, 43 (1972).
  6. H. Steuerle: J. Chromatog. 115, 447 (1975).
  7. R. Vanhaelen-Fastre, M. Vanhaelen J. Chromatog. 153, 219 (1978).
  8. D.T. Burns, C. Mackay: J. Chromatog. 200, 300 (1980).
  9. E.J. da Vries, J. Zeeman, R.J.E. Esser, B. Borsje, F.J. Mulder: J. of AOAC 62, 129 (1979).
  10. B.A. Halley, E.C. Nelson: J. Chromatog. 175, 113 (1979).
  11. K. Tsukida, A. Kodama, M. Ito, H. Kawamoto, K. Takahashi: J. Nutr. Sci. Vitaminol. 23, 263 (1977).
  12. J.B. Paanakker, G.W.T. Groenendijk: J. Chromatog. 168, 125 (1979).
  13. B. Stancher, F. Zonta: J. Chromatog. 234, 244 (1982).
  14. M. Gogolewski, praca habilitacyjna, AS w Poznaniu, 1972.
  15. M. Gogolewski, dane nieopublikowane.
  16. J.B. Manes, H.B. Fluckiger, P.L. Schneider: J. Agaric. Food Chem. 20, 1130 (1972).
  17. P. Gyorgy, W.N. Pearson: "The Vitamins", Acad, Press, New York 1967, str. 140, 227, 233, 245, 295.
  18. P. Tscherne, G. Capitano: J. Chromatog. 136. 337 (1977).
  19. K. Osadca, M. Arenjc: J. of AOAC 60, 993 (1977).
  20. J.N. Thompson, W.B. Maxwell, M. L'Abbe: J. of AOAC 60, 998 (1977).
  21. S.K. Henderson, L.A. McLean: J. of AOAC 62, 1358 (1979).
  22. S.K. Henderson, A.F. Wickroski: J. of AOAC 61, 1130 (1978).
  23. H. Cohen, M. Lapointe: J. Chromatog. Sci. 17. 510 (1979).
  24. H. Cohen, M. Lapointe: J. Agr. Food Chem. 26, 1210 (1978).
  25. S.A. Barnett, L.W. Frick, H.M. Baine: Anal. Chem. 52, 610 (1980).
  26. M. Vecchi, J. Yesely, G. Oesterhelt: J. Chromatog. 83, 447 (1973).
  27. C.D.B. Bridges: Exp. Eye Res. 22, 435 (1976).
  28. A.M. McCormick, J.L. Napoli, H.F. DeLuca: Anal. Biochem. 86, 25 (1978).
  29. H. Engelhardt: J. Chromatog. Sci. 15, 380 (1977).
  30. Liquid Chromatography Newsletter (1974), E.I. Du Pont de Nemours and Co., Instrument Division, Wilmington.
  31. Regis Lab Notes - July (1976) 20,Regis Chemical Co., Norton Grove, str. 8.
  32. W.O. Landen, Jr: J. Chromatog. 211, 155 (1981).
  33. N.A. Parris: J. Chromatog. 157, 161 (1978).
  34. F. Zonta, B. Stencher, J. Bielawny: J. Chromatog. 246, 105 (1982).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-4902
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu