BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bielawny Jan, Mączyński Marian
Tytuł
Oznaczanie 4-metyloimidazolu w karmelu spożywczym produkcji krajowej
Determination of 4-methylimidazole in home made caramel
Źródło
Zeszyty Naukowe. Seria 1 / Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1984, nr 112, s. 39-45, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Tytuł własny numeru
Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Słowa kluczowe
Badania towaroznawcze, Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo
Commodity research, Food commodities, Commodity science
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W karmelu wyprodukowanym tradycyjną metodą okresową stosowaną w przemyśle oraz metodą ciągłą zastosowaną w skali laboratoryjnej oznaczano ilościowo 4-metyloimidazol metodą opracowaną przez J. Carnavale'a. Stwierdzono znaczne zróżnicowanie pod względem jakościowym i ilościowym składników frakcji "pochodnych imidazolu" w badanych próbach karmelu pochodzących z różnych szarż produkcyjnych. W karmelu otrzymanym metodą okresową znajdowały się większe ilości toksycznego 4-metyloimidazclu i większa liczba składników frakcji "pochodnych imidazolu" niż w karmelu wyprodukowanym metodą ciągłą. (abstrakt oryginalny)

In the caramel produced by the periodic method used in industry and in that obtained by the continuous method under laboratory conditions the changes were followed in the imidazole derivatives. The samples obtained by the periodic and continuous methods showed a considerable qualitative and quantitative differentiation in imidazole derivatives. The caramel produced by periodic method was higher both in the contents of toxic thylimidazole and in the number of other imidazole derivatives. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. R.N. Greenshields: Process Biochem. 7, 11 (1972).
  2. S. Bartlett, W.H. Broster: J. Agric. Sci. 50, 60 (1958).
  3. L.F. Wiggins: Intern. Sugar J. 435 (1955).
  4. L.F. Wiggins, V.S. Wise: Chem. Ind. 23, 656 (1955).
  5. R.A. Wilks, A.J. Shingler, L.S. Thurman: J. Chromatog. 87, 411 (1973).
  6. S. Nishie, A.C. Waiss, A.C. Keyl: Toxicol. Apple Pharm. 14, 301 (1969).
  7. BN-73/8083-1. "Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Karmel spożywczy".
  8. WHO Fd Additives Ser. 2, 33 (1972a), 142 (1972b), 145 (1972c).
  9. J. Carnavale: Food Technol. 172. 165 (1975).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-4902
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu