BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krauze Alina, Krauze Jerzy
Tytuł
Działanie transferazowe inwertazy z Pullularii pullulans
Transferase activity of invertase from Pullularia pullulans
Źródło
Zeszyty Naukowe. Seria 1 / Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1984, nr 112, s. 46-53, rys., tab., bibliogr. 5 poz.
Tytuł własny numeru
Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Słowa kluczowe
Badania towaroznawcze, Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo
Commodity research, Food commodities, Commodity science
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy badano aktywność transferazową inwertazy z Pullularii pullulans na podstawie oznaczania cukrowców po działaniu na sacharozę preparatu rozpuszczalnego i unieruchomionego. W mieszaninach reakcyjnych, obok cukrów prostych występowały trój- i czterocukry o złożonym składzie, a ich zawartość była zależna od stężenia sacharozy (5 i 30%), stopnia hydrolizy oraz rodzaju preparatu. Trójcukry tworzyły się wcześniej niż czterocukry i znajdowały się w większych ilościach. Dane ilościowe oraz stosunek fruktozy do glukozy w oligosacharydach prowadzą dc wniosku, że działanie transferazowe inwertazy z P. pullulans jest podobne do enzymu z drożdży. Zamknięcie inwertazy z P. pullulans w usieciowanej żelatynie powodowało obniżanie zawartości oligosacharydów w porównaniu z preparatem rozpuszczalnym. (abstrakt oryginalny)

The transferase activity of invertase from Pullularia pullulans was examined on the basis of determination of saccharides after hydrolysis of saccharose with soluble and immobilized preparations. Besides monosaccharides and sucrose the reaction mixtures contained tri - and tetrasaccharides in amounts depending on the sucrose concentration (5 and 30%) and the degree of its hydrolysis. The trisaccharides were formed earlier than tetra saccharides and occurred in higher amounts. The quantitative data and the fructose - glucose ratios in the oligosaccharides fraction suggest the transferase actitivity of P. pullulans invertase to resemble that of the yeast enzyme. The invertase from P. pullulans entrapped in cross-linked gelatin gave lower amounts of oligosaccharides as compared to the soluble preparation. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. B. Andersen, N. Thelsen, P.K. Broe: Acta Chem. Scand. 23, 2367 (1963).
  2. K. Kulp: "Carbohydrases", w "Enzymes in Food Processing", ed. G. Raed, Academic Press, New York 1975, str. 91-92.
  3. J.D.W. Groot-Yassink, S.E. Fleming: Enzyme Microbiol. Technol. R. 45 (1980).
  4. A. Krause, J. Krauze: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, seria I, nr 109 (1982).
  5. N. Ghebragzabhner, S. Rufini, M. Lato: J. Chromatog. 127, 133 (1976).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-4902
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu