BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczęsna Violetta
Tytuł
Struktura produktu przejściowego powstającego podczas redukcji nadchloranu 2α , 3,7,8,10-pentametyloizoalloksazyny przy użyciu monocyjanoborowodorku sodu
Structure of intermediate occurring reduction of 2α , 3,7,8,10-pentamethylizoalloxasine parohlorate with sodium monocyanoborohydride
Źródło
Zeszyty Naukowe. Seria 1 / Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 1984, nr 112, s. 120-124, rys., tab., bibliogr. 3 poz.
Tytuł własny numeru
Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Słowa kluczowe
Badania towaroznawcze, Towaroznawstwo przemysłowe, Towaroznawstwo, Chemia
Commodity research, Industrial commodities, Commodity science, Chemistry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Podczas redukcji nadchloranu 2 α ,3,7,3,10-pentametyloizoalloksazyny do 2-dihydro-3,7,8,10-tetrametyloizoalloksazyny stwierdzone występowanie produktu pośredniego. Produkt pośredni powstaje przez przyłączenie wodoru w pozycji C-9, skąd zostaje przeniesiony do węgla C-2, w wyniku czego tworzy się 2-dihydro-3,7,8,10-tetrametyloizoalloksazyna. (abstrakt oryginalny)

An intermediate was detected during the reduction of 2 α ,3,7,8,10pentamethylisoalloxazine perchlorate to 2-dihydro-3,7,8,10-tetramethylisoalloxazine. The intermediate resulted from the addition of hydrogen at C-9. The transfer of hydrogen from C-9 to C-2 gave 2-dihydro-3,7,8,10-tetramethylisoalloxazine. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. V. Szczęsna, F. Muller: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 109 (1982).
  2. F. Muller, H. Grande: "Flavins and Flavoproteins" T.P. Singer, Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam 1976, str.38.
  3. P. Hemmerich, W. Knappe, H.E.A. Kramer, R. Traber: Eur. J.Biochem. 104, 511 (1980).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-4902
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu