BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sienkiewicz Piotr (Akademia Obrony Narodowej)
Tytuł
Ryzyko w modelach rozwoju społeczeństwa informacyjnego
Risk in Information Society Development Models
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, 2015, nr 117, s. 767-775, tab., rys., bibliogr. 14 poz.
Tytuł własny numeru
Wirtualizacja gospodarki - spojrzenie interdyscyplinarne
Słowa kluczowe
Społeczeństwo informacyjne, Modele biznesowe, Ryzyko, Rozwój
Information society, Business models, Risk, Development
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest analiza wpływu uwarunkowań politycznych i technologicznych na wartość poznawczą wybranych modeli społeczeństwa informacyjnego w aspekcie ryzyka możliwych i prawdopodobnych zagrożeń. (abstrakt autora)

The aim of this article is to analyze the influence of the political, technological and scientific values of selected models of the information society in terms of the risk of possible and probable risks. (author's abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arnoldi J. (2011), Ryzyko, Sic!, Warszawa.
  2. Barney D. (2008), Społeczeństwo sieci, Sic!, Warszawa.
  3. Beck U. (2002), Społeczeństwo ryzyka, Scholar, Warszawa.
  4. Beck U. (2012), Społeczeństwo światowego ryzyka, Scholar, Warszawa.
  5. Bernstein P. (1997), Przeciw bogom. Niezwykłe dzieje ryzyka, WIG Press, Warszawa.
  6. Castells M. (2007), Społeczeństwo sieci, PWN, Warszawa.
  7. Castells M. (2013), Sieci oburzenia i nadziei, PWN, Warszawa.
  8. Castells M. (2013), Władza komunikacji, PWN, Warszawa.
  9. Castells M., Himanen P. (2009), Społeczeństwo informacyjne i państwo dobrobytu, Wyd. Krytyki Politycznej, Warszawa.
  10. Goban-Klas T., Sienkiewicz P. (1999), Społeczeństwo informacyjne: szanse, za-grożenia, wyzwania, Kraków.
  11. Sienkiewicz P. (1995), Analiza systemowa, Bellona, Warszawa.
  12. Sienkiewicz P. (2001), Ryzyko w dowodzeniu i zarządzaniu, AON, Warszawa.
  13. Sienkiewicz P. (2002), Teoria rozwoju społeczeństwa informacyjnego, AON, Warszawa.
  14. Sienkiewicz P. (2013), 25 wykładów, AON, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1640-6818
1896-382X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu