BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jaremen Daria E. (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu), Nawrocka Elżbieta (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Asymetria informacji na rynku usług hotelarskich
Information Asymmetry on Hospitality Services Market
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2015, nr 379, s. 405-416, rys., tab., bibliogr. 26 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Gospodarka turystyczna w regionie. Przedsiębiorstwo. Samorząd. Współpraca
Słowa kluczowe
Hotelarstwo, Asymetria informacji, Kategoryzacja hoteli
Hotel industry, Information asymmetry, Hotels categorization
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest scharakteryzowanie zjawiska asymetrii informacji na rynku usług hotelarskich, jego konsekwencji oraz sposobu ograniczania. Sformułowano hipotezę badawczą, która przyjęła następującą postać: wprowadzanie systemów kategoryzacji prowadzi do osłabiania negatywnych konsekwencji i zmniejszania asymetrii informacji na rynku usług hotelarskich po stronie nabywcy. Główną metodą badawczą jest analiza krytyczna literatury i kwerenda aktów prawnych oraz innych dokumentów źródłowych, a także studium przypadku. W następstwie przeprowadzonych badań należy odrzucić postawioną hipotezę, ponieważ istniejąca różnorodność systemów prowadzi do chaosu informacyjnego(abstrakt oryginalny)

The purpose of this article is to characterize the phenomenon of information asymmetry on hospitality services market, its consequences and reduction methods. The following research hypothesis was put forward: the implementation of categorization systems results in weakening negative consequences and reducing information asymmetry on hospitality services market on the purchaser's side. The main research methods used were: subject literature critical analysis, query of legal acts and other source documents as well as case study. As a result of conducted research the presented hypothesis should be rejected since the existing systemic diversity leads to information chaos(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Akerlof G., 1970, The Market for Lemons: Quality Uncertainty and The Market Mechanism, Quarterly Journal of Law and Economics, vol. 84, no. 3, p. 488-500.
  2. Approval Requirements & Diamond Rating Guidelines 2012, http://newsroom.aaa.com/2012/07/new-aaa-hotel-rating-guidelines/ (28.01.2015).
  3. Beinhocker E.D., 2009, The Origin of Wealth. The Radical Remaking of Economics and What It Means for Business and Society, Harvard Business School Press, Boston.
  4. Cooter R., Ulen T., 1970, Law and Economics, Addison-Wesley Reading, Boston.
  5. Czarny E., 2006, Mikroekonomia, PWE, Warszawa.
  6. Decreto della Presidenza del Consiglio dei Ministri Dipartimento per lo sviluppo e la competitività del turismo del 21 ottobre 2008 "Definizione delle tipologie dei servizi forniti dalle imprese turistiche nell'ambito dell'armonizzazione della classificazione alberghiera", Pubblicato nella Gazz. Uff. 11 febbraio 2009, no. 34.
  7. DiLorenzo T., 2011, A Note on the Canard of "Asymmetric Information" as a Source of Market Failure, The Quarterly Journal of Austrian Economics, vol. 14, no. 2, p. 249-255.
  8. Forlicz S., 2008, Informacje w biznesie, PWE, Warszawa.
  9. German Hotel Classification 2010-2014, http://www.hotelsterne.de/start.html?&L=1 (20.01.2015).
  10. Hayek F.A., 1964, Individualism and Economic Order, University of Chicago Press, Chicago.
  11. Hotel Accommodation Quality Standard, http://www. visitEngland.com (20.01.2015).
  12. Kasper W., Streit M.E., 1999, Institutional Economics: Social Order and Public Policy, E. Elgar Publishing, Cheltenham.
  13. Klimczak B., 2006, Mikroekonomia, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.
  14. Le Nouveau Classement Hotelier En France, http://www.atout-france.fr/classement-hôtelier (20.01.2015).
  15. Mankiw N.G., Taylor M.P., 2009, Mikroekonomia, PWE, Warszawa.
  16. Mesjasz C., 2000, Determinanty i modele procesów negocjacji kredytowych pomiędzy bankiem a przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  17. Mises L., 1998, Human Action: A Treatise on Economics (Scholar's Edition), Ludwig von Mises Institute, Auburn, Ala.
  18. Pankau E., Zielenkiewicz M., 2007, Wpływ niedoskonałych decyzji podmiotów na efektywność mechanizmu rynkowego, [w:] Kopycińska D. (red.), Zachowania rynkowe w teorii i praktyce, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczeciński, Szczecin, s. 18-29.
  19. Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie, tekst jednolity Dz.U. 2006, nr 22, poz. 169, z późn. zm.
  20. Spence A.M., 1973, Job Market Signaling, Quarterly Journal of Law and Economics, vol. 87, no. 3, p. 355-374.
  21. Stiglitz J.E., 2004, Informacja i zmiana paradygmatu w ekonomii, cz. 1, Gospodarka Narodowa, nr 3, s. 78-92.
  22. Sullivan P.H., 1999, Profiting from Intellectual Capital, Journal of Knowledge Management, vol. 3, no. 2, p. 132-143.
  23. Śliwa K.R., 2001, O organizacjach inteligentnych i rozwiązywaniu złożonych problemów zarządzania nimi, Oficyna Wydawnicza WSM SIG, Warszawa,
  24. Wiliamson O.E., 1998, Ekonomiczne instytucje kapitalizmu, PWN, Warszawa.
  25. Wrzosek S., 2000, Asymetria informacji, Marketing i Rynek, nr 8-9, s. 2-7.
  26. http://www.hotelstars.eu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2015.379.39
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu