BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Skrzypek Elżbieta (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie), Michalski Mirosław (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie), Próchniak Agnieszka (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie), Wnuk Alina (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie)
Tytuł
HACCP jako podstawa działalności polskich przedsiębiorstw branży spożywczej na rynku Unii Europejskiej
HACCP as the Condition for Functioning of Polish Food Industry on the European Union Market
Źródło
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H. Oeconomia, 2004, vol. 38, s. 301-313, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Bezpieczeństwo żywnościowe, Zarządzanie jakością
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Food security, Quality management
Uwagi
summ.
Abstrakt
W obecnej sytuacji rynkowej, na czołowe miejsce, poza ceną produktów i usług, wysuwa się ich jakość. Klienci, coraz bardziej świadomi zagrożeń związanych z niewłaściwą jakością, wymagają ciągłej poprawy i doskonalenia wyrobów, usług oraz wszystkich procesów w organizacji. Dlatego tak ważne jest wdrożenie efektywnego i skutecznego systemu zapewniającego przedsiębiorstwu dostosowanie do zmieniających się warunków otoczenia. Biorąc pod uwagę fakt, że za kilka miesięcy Polska będzie państwem członkowskim Unii Europejskiej jednym z najważniejszych systemów, które potrzebne będą naszym firmom na Wspólnym Rynku będzie HACCP. Wprawdzie dotyczy on tylko jednej branży - spożywczej - ale w przeciwieństwie do innych systemów zarządzania jakością wdrożenie systemu HACCP stanie się z dniem wejścia Polski do Unii Europejskiej obligatoryjne dla wszystkich podmiotów uczestniczących w łańcuchu żywnościowym. (fragment tekstu)

After Poland's accession to the European Union one of the most important systems which will become obligatory for all food industry branches will be the HACCP system. The idea of the HACCP system is the identification and estimation of the scale of hazards and the risk of hazards that may emerge during all the stages of food production and distribution process. That system controls the hazards which are relevant for food safety by means of critical control points. According to the Directive of the Council conserving food hygiene national resolutions have been worked out. These resolutions have been included in the Act of the Parliament and the ordinances detailing the directives for food industry branches, food distribution and transport, canteens and restaurants. During the negotiations taking place before joining the European Union Poland gained neither exemption nor any temporary periods for adapting the regulations concerning food safety and hygiene. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gach A. (red.), Seria ISO 9000: 2000 nowoczesne zarządzanie jakością, Warszawa 2003.
  2. Kijowski J., Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003.
  3. Pasternak K., Wojtowicz K., System HACCP elementem bezpieczeństwa, "Problemy Jakości" 2003, nr 9.
  4. Sikora T., Kołożyn-Krajewska D., Zapewnienie jakości a bezpieczeństwo zdrowotne żywności, "Przemysł Spożywczy" 2001.
  5. Turlejska H., Zasady GHP/GMP oraz systemu HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
  6. Turlejska H., Pelzner U., Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowego, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
  7. Wiśniewska M., Normy ISO serii 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego, ODDK Sp. z o.o., Gdańsk 2000.
  8. Wiśniewska M. (tłum.), Kodeks Żywnościowy Codex Alimentarius, Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej, ODDK Sp. z o.o., Gdańsk 2004.
  9. Zalewski R.I., Zarządzanie Jakością w Produkcji Żywności, Wydawnictwo AE, Poznań.
  10. Ziajka S., Dzwolak W., Cybulski A., Tarczyńska A., Uwarunkowania wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP, "Przemysł Spożywczy" 2001.
  11. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11 maja 2001 roku (tj., Dz.U. 2001, nr 63, poz. 634).
  12. www.paiz.gov.pl. - materiał informacyjny na konferencję prasową w dniu 15 września 2003 roku.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0459-9586
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu