- Autor
- Florek Joanna (Poznan University of Life Sciences, Poland), Stanisławska Joanna (Poznan University of Life Sciences, Poland), Czerwińska-Kayzer Dorota (Poznan University of Life Sciences, Poland)
- Tytuł
- The Financial Situation of the Food Industry in Poland in Comparison with 2005 and 2010
Porównanie sytuacji finansowej przemysłu spożywczego w latach 2005 i 2010 - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 1, s. 41-48, tab., bibliogr. 10 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Wskaźniki finansowe, Analiza wskaźnikowa, Analiza wskaźników finansowych, Sytuacja finansowa
Food industry, Financial indicators, Ratio analysis, Financial indicators analysis, Financial situation - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Celem badań była ocena sytuacji finansowej branż sektora przemysłu spożywczego w Polsce w latach 2005 i 2010, której dokonano na podstawie niepublikowanych danych statystycznych, pochodzących z GUS. Do przedstawienia i oceny sytuacji finansowej branż sektora przemysłu spożywczego wykorzystano 9 wskaźników finansowych. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że sytuacja finansowa w branżach sektora przemysłu spożywczego w 2010 roku nieznacznie poprawiła się w porównaniu do 2005 roku, zarówno pod względem rentowności, jak również gospodarowania majątkiem obrotowym. Rozkład branż przemysłu spożywczego wskazuje, że zdecydowana ich większość ma podobne podejście do ryzyka zaangażowania kapitałów obcych w finansowanie działalności oraz stosuje konserwatywną strategię udzielania kredytu kupieckiego. (abstrakt oryginalny)
The aim of the article was to assess the financial situation of branches in the food industry in Poland in 2005 and 2010. This study was based on the unpublished statistics of the Central Statistical Office. The article used nine financial ratios to present and assess the financial situation of branches in the food industry sector. Their financial situation in comparison with 2005, slightly improved in 2010 both in terms of profitability and current asset management. The distribution of branches in the food industry indicated that a vast majority of them had a similar approach to the risk associated with borrowed capital used to finance their business activity and had a conservative trade credit strategy. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Baourakis G., Doumpos M., Kalogeras N., Zopounidis C. 2002: Multicriteria Analysis and Assessment of Financial Viability of Agribusinesses: The Case of Marketing Co-operatives and Juice-Producing Companies, Agribusiness, vol. 18(4), 543-558.
- Bieniasz A., Gołaś Z., Łuczak A. 2012: Ocena kondycji finansowej przemysłu spożywczego w Polsce w latach 2005-2010, Zesz. Teoretyczne Rachunkowości, 67(123), SKwP, Warszawa, 7-32.
- Davies J.H., Goldberg R.A. 1957: A Concept of agribusiness, Boston.
- Gołębiowski G., Tłaczała A. 2005: Analiza ekonomiczno-finansowa w ujęciu praktycznym, Difin, Warszawa.
- Liesz T. 2002: Really modified Du Pont analysis: five ways to improve return on equity [online], [www.sbaer.uca.edu/research/sbida/2002/19pdf], dostęp 25.02.2013.
- Mroczek R. 2011: Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego, IERiGŻ, Warszawa.
- Statystyczne sprawozdanie finansowe, produkcja artykułów spożywczych, produkcja napojów. F-02. 2006, 2011: Niepublikowane dane GUS, Warszawa.
- Rocznik statystyczny przemysłu [on line]: 2001, 2003, 2005, 2011: GUS, Warszawa, www.stat.gov.pl.
- Sierpińska M., Jachna T. 2004: Ocena przedsiębiorstw według standardów światowych, PWN, Warszawa.
- Wysocki F., Lira J. 2005: Statystyka opisowa, Wyd. Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- eng