- Autor
- Wincewicz-Bosy Marta (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
- Tytuł
- Wpływ wybranych czynników społecznych na międzynarodowy łańcuch dostaw zwierząt przeznaczenia rzeźnego
Influence of Some Social Factors on the International Supply Chain of Animals for Slaughter Destination - Źródło
- Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2015, nr 406, s. 93-102, tab., rys., bibliogr. 5 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics - Tytuł własny numeru
- Globalizacja - gra z dodatnim czy ujemnym wynikiem?
- Słowa kluczowe
- Łańcuch dostaw, Handel międzynarodowy, Hodowla zwierząt, Produkcja mięsa, Rynek mięsny
Supply chain, International trade, Animal husbandry, Production of meat, Meat market - Uwagi
- Klasyfikacja JEL: F18, F14, Q17
streszcz., summ. - Abstrakt
- Międzynarodowe łańcuchy dostaw zwierząt przeznaczenia rzeźnego to obszar wielowymiarowych analiz. W artykule podjęto próbę charakterystyki tego łańcucha wraz z identyfikacją wielkości, jakie kreuje on w obszarach wymiany międzynarodowej, przejawiających się głównie w analizach wielkości eksportu i importu. Wartości tych obrotów wskazują na jego istotne znaczenie, dlatego też celem artykułu jest nie tylko zidentyfikowanie tych wartości, ale również przedstawienie ogniw łańcucha dostaw zwierząt przeznaczenia rzeźnego oraz wskazanie wpływu wybranych czynników społecznych na ich lokalizację. W artykule przedstawiono wielkości dotyczące obrotów zwierzętami żywymi oraz mięsem na podstawie analizy danych statystycznych Światowej Organizacji do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Wybrane czynniki społeczne zaś pozwoliły na wskazanie trzech modeli zmiany lokalizacji ogniw łańcuchów dostaw, najbardziej typowych dla tego obszaru.(abstrakt oryginalny)
International supply chains of animals for slaughter destination is the area of multivariate analyzes. This article attempts to characterize the supply chain with the identification of parameters which it creates in the areas of international exchange, manifesting themselves mainly in the analyzes of export and import volumes. The values of these turnovers demonstrate its importance. Therefore, the aim of this article is not only to identify those values, but also to present the supply chain of animals for slaughter destination, and to indicate the influence of selected social factors on their location. The article presents the figures for turnover in live animals and meat based on the analysis of statistical data of the Food and Agriculture Organization (FAO). On the other hand the selected social factors allowed for the identification of three models of location change of the supply chains of cells, the most typical for this area.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Fertsch M., Słownik terminologii logistycznej, ILiM, Poznań 2006, s. 95.
- Handfield R.B., Nichols Jr. E.L., Supply Chain Redesign - Transforming Supply Chains into Integrated Value System, Financial Times, Prentice Hall, London 2002, s. 8.
- Wincewicz-Bosy M., Sieci podmiotów gospodarczych w biznesie końskim, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2012, s. 59-60.
- Witkowski J., Zarządzanie łańcuchami dostaw, PWE, Warszawa 2003, s. 17.
- www.fao.stat.org (10.03.2015).
- Cytowane przez
- ISSN
- 1899-3192
- Język
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.15611/pn.2015.406.07