BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Michalczyk Joanna (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Wpływ powiązań regionalnych i globalnych na sytuację w polskim handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi
The Impact of Regional and Global Connections on the Situation in Polish Foreign Trade of Agri-Food Products
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2015, nr 407, s. 298-315, tab., bibliogr. 21 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Jabłko niezgody. Regionalne wyzwania współczesnej gospodarki światowej
Słowa kluczowe
Sektor rolno-spożywczy, Globalizacja, Regionalizacja, Handel zagraniczny
Agri-food sector, Globalization, Regionalization, Foreign trade
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Integracja Polski z Unią Europejską wpłynęła znacząco na rozwój krajowego sektora rolno-spożywczego, w tym na jego obroty z zagranicą. Wskazuje na to postępująca koncentracja współpracy handlowej w ramach ugrupowania. Wielkość i profil produkcyjny omawianego sektora zdeterminowane są w szczególności regulacjami Wspólnej Polityki Rolnej. Można również wskazać trendy i zjawiska o zasięgu ogólnoświatowym, także oddziałujące na produkcję żywności i jej dostawy zagraniczne. Są nimi m.in. dodatni przyrost ludności na świecie, zmieniające się preferencje konsumentów czy poprawa standardu życia w wielu krajach. Celem publikacji jest zobrazowanie wymiany handlowej Polski produktami rolno- -spożywczymi poprzez ukazanie kierunków przepływów towarowych, struktury asortymentowej oraz najważniejszych partnerów handlowych. Wskazane zostaną również wiodące determinanty przemian dokonujących się w handlu. W opracowaniu wykorzystano metodę opisową, analizę literatury i wnioskowanie statystyczne(abstrakt oryginalny)

Poland's integration with the European Union contributed significantly to the development of the domestic agri-food sector, including its foreign trade. This is indicated by the progressive concentration of commercial cooperation within the Community. The size and production profile of the sector are determined, in particular, by the regulations of the Common Agricultural Policy. One can also point to trends and phenomena of global range, which also affect the production of food and its foreign sales. These include among others positive growth in world population, changing consumer preferences or improvement of living standards in many countries. The aim of the publication is to illustrate foreign trade of Polish agri-food products by showing directions of commodity flows, product structure and the most important trading partners. Leading determinants of changes taking place in the trade are also indicated. The study uses a descriptive method, an analysis of the literature and statistical inference(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. ARR, 2013, Sprawozdanie z działalności ARR w 2012 roku, http://www.arr.gov.pl/data/00167/sprawozdanie_2012.pdf (15.01.2015).
  2. ARR, 2015, http://www.arr.gov.pl (15.01.2015).
  3. Bartczak M., 2015, Stan organizacji rynku warzyw i owoców, http://www.ogrodinfo.pl/rynki-i-prawo/stan-organizacji-rynku-warzyw-i-owocow (15.01.2015).
  4. Drewnowska B., 2015, Certyfikat na ratunek wołowinie, http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/941077.html (15.01.2015).
  5. Dyba I., 2015, Jesteśmy na początku budowania jakości wieprzowiny, http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/jestesmy-na-poczatku-budowania-jakosci-wieprzowiny,46073.html (15.01.2015).
  6. GUS, 2014, Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego 2013, GUS, Warszawa.
  7. Hajdukiewicz A., 2013, Uwarunkowania i czynniki rozwoju polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, nr 57, s. 217-233.
  8. Kalicki A., Długokęcka D., Kosewska M., Siemieńska E., Bugała A., Chmielewski Ł., Kostrzyński P., Rodkiewicz W., 2014, Analiza wybranych zagadnień i tendencji w polskiej produkcji i handlu zagranicznym artykułami rolno-spożywczymi w 2013 roku, FAPA, Warszawa.
  9. Kieljan K., 2011, O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych, Centrum Doradztwa Rolniczego, Kraków.
  10. Malchar-Michalska D., 2011, Światowy kryzys żywnościowy 2007-2008. Przyczynek do rozważań nad współczesnymi uwarunkowaniami funkcjonowania międzynarodowych rynków rolnych, [w:] Rymarczyk J., Domiter M., Michalczyk W. (red.), Problemy regionalizmu i globalizacji, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 221, s. 342-350.
  11. MRiRW, 2012, Sprawozdanie z realizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, Warszawa.
  12. MRiRW, 2015a, http://www.minrol.gov.pl (15.01.2015).
  13. MRiRW, 2015b, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 (2015), http://www.minrol.gov.pl/Wsparcie-rolnictwa-i-rybolowstwa/PROW-2014-2020 (15.01.2015).
  14. Niewęgłowska G., 2015, Alternatywne formy gospodarowania w rolnictwie wspierane w ramach WPR 2014-2020, http://ierigz.waw.pl/download/10249-Nieweglowska1.pdf (15.01.2015).
  15. Produkty posiadające znak, 2015, http://www.produktyregionalne.pl/jakosc.php?body=article&name=produkty-posiadajace-znak&lang=pl (15.01.2015).
  16. Tereszczuk M., 2010, Wsparcie programów promocji produktów rolno-spożywczych, Przemysł Spożywczy, nr 6, s. 8-13.
  17. Ustawa z 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych, Dz.U., nr 97, poz. 799, z późn. zm.
  18. Ustawa z 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych, Dz.U., nr 129, poz. 1446.
  19. Warto wiedzieć, 2015, http://ksow.pl/grupy-producentów-rolnych/warto-wiedziec.html (15.01.2015).
  20. Wywiad ze specjalistą ds. systemu jakości, 2015, http://www.sposobna.sprawdzonydrob.pl/component/k2/item/38-wywiad-ze-specjalista-ds-systemu-jakosci.html (15.01.2015).
  21. Zdrojewska I. (red.), 2013, Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, IJHARS, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2015.407.24
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu