BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kurek Robert (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Bitcoin na rynku ubezpieczeniowym
Bitcoin on the Insurance Market
Źródło
Studia Oeconomica Posnaniensia, 2015, vol. 3, nr 11, s. 67-77, rys., tab., bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Bitcoin, Rynek ubezpieczeniowy, Waluta, Kryptowaluty
Bitcoin, Insurance market, Currencies, Cryptocurrencies
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Obecność kryptowaluty bitcoin w świecie finansów nie jest już nowością, a zdecentralizowany pieniądz wirtualny wkracza także na rynek ubezpieczeniowy. W artykule dokonano ogólnej charakterystyki bitcoina oraz przeanalizowano pewne teoretyczne scenariusze obecności na rynku ubezpieczeniowym samego bitcoina, jak i idei alternatywnego systemu pieniądza, z którą jest powiązany. Zawarta w opracowaniu analiza potencjalnych obszarów oddziaływania bitcoina na rynek ubezpieczeniowy obejmuje płatności z wykorzystaniem BTC, stanowiące potencjalny przedmiot ubezpieczenia nowe ryzyka związane z funkcjonowaniem BTC oraz działalność firm ubezpieczeniowych opartych na BTC lub wykorzystujących ideę peer-to-peer, z którą bitcoin jest związany.(abstrakt oryginalny)

From the perspective of the financial world the existence of cryptocurrency is no longer a novelty and decentralized virtual money is also entering the insurance market. The study presents the general characteristics of bitcoin and analyses certain theoretical scenarios of the presence of bitcoin itself in an insurance market, as well as the idea of an alternative money system with which it is related . The characteristics of potential bitcoin impact areas on the insurance market included in the study cover payments using BTC constituting the potential object of insurance, new risks related to the functioning of BTC and also operations performed by the insurance institutions based on BTC or taking advantage of the peer-to-peer idea associated with bitcoin.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Century, A., 2013, Bitcoin Gets a Cautious Nod from China's Central Bank, The New York Times, 22 November.
  2. Druś, M., 2014, Bitcoin mocno tanieje przez problemy Mt.Gox, Puls Biznesu, 10 lutego.
  3. European Central Bank, 2012, Virtual Currency Schemes, ECB, Frankfurt am Main, October.
  4. Gobry, P-E., 2014, Milton Friedman Predicted the Rise of Bitcoin in 1999, Forbes, 20 January.
  5. Hern, A., 2014, Yahoo Malware Turned European Computers into Bitcoin Slaves, The Guardian, 8 January.
  6. Hill, K., 2013, Bitcoin Valued at $1300 by Bank of America Analysts, Forbes, 5 December.
  7. IMF, Articles of Agreement of the International Monetary Fund, http://www.imf.org/External/Pubs/FT/AA/index.htm#art4.
  8. Jones, D.A., 2013, Does Bitcoin Have a Place in the Insurance Industry?, Law360, 18 December.
  9. Kudła, M., 2013, Bitcoin zastąpi prawdziwe pieniądze?, Fakty TVN, 24 listopada.
  10. Leal, R., 2014, Is Bitcoin the Future of Payments?, Goldman Sachs Global Investment Research.
  11. Miller, J., Bitcoin Vault Offering Insurance Is 'World's First', http://www.bbc.co.uk/news/technology-25680016 [dostęp: 12.01.2014].
  12. Nakamoto, S., Bitcoin: a Peer-to-Peer Electronic Cash System, http://bitcoin.org/bitcoin.pdf.
  13. Perka, P., 2014, Wszystko, co musisz wiedzieć o bitcoinie, Miesięcznik Kapitałowy, 23 lutego.
  14. Peertopeerlendingadvice, Insurance Joins the Peer to Peer Phenomenon, http://www.peertopeerlendingadvice.co.uk/insurance-joins-the-peer-to-peer-phenomenon/ [dostęp: 3.10.2013].
  15. Pismo Ministerstwa Finansów do Marszałka Senatu z dnia 28 czerwca 2013 r. (FN/FN-7/0602/WOS/4-3/2013/RD-64616/2013).
  16. Przyłuska, J., 2013, W poszukiwaniu nowych rozwiązań dla systemu finansowego, SiPKZiF, ZN 128, OW SGH, Warszawa.
  17. Rusinowski, J., 2014, Switchless - kolejny krok w rewolucji, Bitcoinnet, 13 lutego.
  18. Sharf, S., 2014, $10: One Perspective on What Bitcoin will Be Worth in 2014; http://www.forbes.com/sites/samanthasharf/2014/01/15/10-one-perspective-onwhat-bitcoin-will-be-worth-in-2014/, Forbes, 15 January.
  19. Sprawozdanie Generalnego Inspektora Informacji Finansowej z realizacji ustawy z dnia 16 listopada 2000 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu w 2012 r., 2013, Warszawa.
  20. Vaughan, E.J., Vaughan, T.M., 2014, Fundamentals of Risk and Insurance, 11th ed., Wiley, Hoboken.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2300-5254
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.18559/SOEP.2015.11.5
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu