BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Górka Małgorzata (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie), Bober Tomasz (Bottom Line)
Tytuł
Innowacyjność wybranych rolniczych spółdzielni produkcyjnych województwa podkarpackiego
Innovation of Selected Agricultural Cooperatives in Podkarpackie Province
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 3, s. 91-95, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Spółdzielczość rolnicza, Innowacje, Innowacje w produkcji
Agricultural cooperation, Innovations, Innovations in production
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Województwo podkarpackie
Subcarpathian Voivodeship
Abstrakt
Przedstawiono działalność innowacyjną podejmowaną przez rolnicze spółdzielnie produkcyjne zlokalizowane w województwie podkarpackim. Badania wykazały, że innowacje wprowadzane przez badane spółdzielnie miały głównie charakter innowacji technologicznych, a w niewielkim stopniu nietechnologicznych. Analizując poszczególne grupy spółdzielni różniące się poziomem innowacyjności, stwierdzono, że najbardziej prorozwojowym zachowaniem charakteryzowały się spółdzielnie o wysokim poziomie innowacyjności. (abstrakt oryginalny)

The study presents the innovative activity undertaken by agricultural cooperatives located in the Podkarpackie province. Researches showed that innovations implemented by the cooperatives mainly had the character of technological innovations, and in a small extent - non-technological character. When analyzing particular groups of cooperatives with different level of innovation, it was found that the most pro-development behaviors was observed in the I RSP group with a high level of innovation. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dodgson M., Gann D., Salter A. 2005: Think, Play, Do. Technology Innovation and Organization, OXFORD University Press Inc., New York, 27.
  2. Fagerberg J. 2005: Innovation a guide to the literature, [w:] J. Fagerberg, D.C. Mowery, R.R. Nelson (red.), The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press.
  3. Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego - ujęcie regionalne, Wyd. UWM. Olsztyn, 60.
  4. Janasz W., Kozioł K. 2007: Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, PWE, Warszawa.
  5. Juchniewicz M. 2008: Innowacyjność jako czynnik wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego, [w:] I. Szczepaniak (red.), Ocena rozwoju konkurencyjności polskich producentów po integracji z Unią Europejską, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  6. Juchniewicz M., Grzybowska B. 2010: Innowacyjność mikroprzedsiębiorstw w Polsce. PARP, Warszawa, 31.
  7. Łącka I. 2011: Współpraca technologiczna polskich instytucji naukowych i badawczych z przedsiębiorstwami jako czynnik wzrostu innowacyjności polskiej gospodarki, Wyd. Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin, 18.
  8. Oleksiuk A. 2012: Uwarunkowania i mechanizmy tworzenia innowacji jako czynnik rozwoju gospodarczego, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 22.
  9. Schumpeter J.A. 1960: Teoria rozwoju gospodarczego, PWN, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu