- Autor
- Matysik-Pejas Renata (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
- Tytuł
- Wybrane aspekty działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego (na przykładzie województwa podkarpackiego)
Selected Aspects of Innovation Activities of Small and Medium-Sized Enterprises of Food Industry (Example of Podkarpackie Province) - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 3, s. 271-276, tab., bibliogr. 16 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Małe i średnie przedsiębiorstwa, Innowacyjność przedsiębiorstw
Food industry, Small business, Enterprise innovation - Uwagi
- streszcz., summ.
- Kraj/Region
- Województwo podkarpackie
Subcarpathian Voivodeship - Abstrakt
- Celem badań była identyfikacja najczęściej wprowadzanych rodzajów innowacji, do których zaliczono innowacje produktowe. Stwierdzono, że wynikiem zastosowania innowacyjnych rozwiązań przez badane podmioty są głównie korzyści w postaci wzrostu udziału w rynku oraz znaczna poprawa jakości oferowanych wyrobów. Ustalono, iż powodami podejmowania aktywności innowacyjnej jest perspektywa rozwoju przedsiębiorstwa i konieczność sprostania konkurencji. Zasadnicze bariery ograniczające tę aktywność to przeszkody finansowe. (abstrakt oryginalny)
The study identified the most common types of innovation introduced by SMEs, which included product innovations. It was also found that the result of applying innovative solutions by the examined entities are mainly benefits in the form of increased market share and a considerable improvement of the quality of offered products. It was found that the reasons for taking up innovation activity are a perspective development of the company and the need to withstand competition. The principal barriers limiting this activity are financial obstacles. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Firlej K. 2008: Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty, Zesz. Nauk., seria Monografie, 185, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 332.
- Firlej K. 2014: Cele i zakres innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce, Rocz. Nauk. SERiA, t. XVI, z. 2, 50-55.
- Grzelak M. 2011: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój, Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 87.
- Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne, UWM, Olsztyn, 136-143.
- Grzybowska B., Juchniewicz M. 2014: Zmiany poziomu innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Rocz. Nauk. SERiA, t. XVI, z. 5, 66.
- Łącka I. 2011: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w latach 2006- 2009 - analiza stanu i przyczyn, Rocz. Nauk. SERiA, t. XII, z. 2, 290.
- Juchniewicz M. 2011: Innowacje nietechnologiczne w przemyśle spożywczym, Rocz. Nauk. SERiA, t. XIII, z. 2, 160.
- Kowalczuk I. 2008: Postawy polskich konsumentów wobec nowych produktów żywnościowych, [w:] Innowacje i innowacyjność w sektorze Agrobiznesu, tom I, SGGW, Warszawa, 249.
- Kraciuk J. 2008: Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym, Zesz. Nauk. SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), 33-41.
- Mazurek J. 2014: Procesy innowacyjne w przedsiębiorstwach branży żywnościowej na przykładzie różnych podmiotów gospodarczych, Praca magisterska wykonana w Katedrze Zarządzania i Marketingu WR-E, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- Mroczek R. 2012: Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (2), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Mrówczyńska-Kamińska A. 2009: Zaopatrzenie materiałowe oraz tworzenie i rozdysponowanie podaży produktów przemysłu spożywczego w krajach Unii Europejskiej, Rocz. Ekon. Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej, 3, 189-209.
- Oslo Manual. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. 2008: OECD, Wyd. 3, Warszawa, 118.
- Poczta W., Beba P. 2014: Rola przemysłu spożywczego w gospodarkach krajów UE, Zesz. Nauk. SGGW, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 14, z. 3, 158-167.
- Skowronek-Mielczarek A. 2007: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania, Wyd. 3, C.H. Beck, Warszawa, 8.
- Szczepaniak I., Drożdż J. 2010: Kryzys gospodarczy a inwestycje w polskim przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy, 4, 3.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol