BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nosecka Bożena (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce w oparciu o wiedzę - wybrane mierniki
The Development of Agri-Food Sector in Poland on the Basis of Knowledge - Selected Indicators
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 3, s. 297-302, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Sektor rolno-spożywczy, Siła robocza, Przemysł rolno-spożywczy, Społeczeństwo informacyjne, Sfera B+R w przedsiębiorstwie
Agri-food sector, Labour force, Agri-food industry, Information society, R&D in the enterprise
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono niektóre wskaźniki rozwoju sektora rolno-spożywczego w oparciu o wiedzę (nakłady na sferę B+R, nakłady na działalność innowacyjną) oraz jakość siły roboczej w polskim rolnictwie (poziom wykształcenia) na tle krajów UE. Z analizy wynika, że pod względem rozwoju sektora rolno-spożywczego (a głównie rolnego) w oparciu o wiedzę i jakość siły roboczej Polska znajduje się na jednym z ostatnich miejsc w UE. Konieczny jest większy niż w innych krajach Wspólnoty wzrost nakładów na te cele i maksymalne wykorzystanie unijnych środków wsparcia. (abstrakt oryginalny)

The paper addresses selected indicators of the development of agri-food sector based on knowledge and (outlays on R&D, innovations) and quality of labour force (education level) in Polish agriculture versus other EU countries. Conducted analysis showed that as regards the development of agri-food sector (mainly agriculture) based on knowledge and quality of labour force Poland is ranked very low. In order to handle such situation Poland should increase outlays in this respect at a rate higher than in other EU countries as well as intensify the utilisation of the EU funds. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Innovation Union Scoreboard (IUS). 2010: Pro Inno Europe, 1 lutego 2011 roku.
  2. Innovation Union Scoreboard (IUS). 2014: http://www.proinno-europe.eu/metrics.
  3. Jagiełło E.M. 2008: Strategiczne budowanie konkurencyjności gospodarstw, Poltext, Warszawa.
  4. Nosecka B. 2011: Czynniki konkurencyjności sektora rolno-spożywczego we współczesnym świecie, Raport PW nr 54, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  5. Olczyk M. 2008: Konkurencyjność w teorii i praktyce, CeDeWu Sp. z o.o., Warszawa.
  6. Pawlak K., Poczta W. 2011: Międzynarodowy handel rolny. Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju, PWE, Warszawa.
  7. Rocznik statystyczne GUS. 2002-2014: GUS, Warszawa.
  8. Rocznik statystyczny rolnictwa. 2014: GUS, Warszawa.
  9. Rural areas and the Europe 2020 Strategy Education. 2011: Agricultural Economic Briefs, European Commission, October.
  10. Sulmicka M. 2005: Strategia lizbońska - nowe wyzwania, Polityka Społeczna, 1(370).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu