BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szűcs István (University of Debrecen, Hungary), Szőllősi László (University of Debrecen, Hungary)
Tytuł
Problems of the Hungarian Dairy Sector in Connection with the Abolition of the Milk Quota System
Problemy węgierskiego sektora mleczarskiego w związku ze zniesieniem systemu kwot mlecznych
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 3, s. 379-385, rys., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Mleczarstwo, Sytuacja społeczno-ekonomiczna, Rynek mleka
Dairy, Social and economic conditions, Milk market
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Węgry
Hungary
Abstrakt
Celem opracowania było przedstawienie głównych problemów, potencjalnych perspektyw i wyzwań węgierskiego sektora mleczarskiego w związku ze zmianami ogólnej sytuacji społecznej i gospodarczej, w szczególności zniesieniem systemu kwot mlecznych w Unii Europejskiej. Problemem sektora jest niska konkurencyjność węgierskiego łańcucha dostaw mleka i przetworów mlecznych. Na Węgrzech krajowy rynek mleka i tradycyjnych produktów mleczarskich przegrywa z firmami zagranicznymi. Wynika to bezpośrednio z małej samowystarczalności, niewykorzystania kwoty mlecznej i niekorzystnej struktury eksportu-importu (surowe mleko dominuje w eksporcie, a wysoka wartość dodana produktów przetworzonych w imporcie). (abstrakt oryginalny)

The general objective of this study is to present the main problems, potential outlooks and challenges of the Hungarian dairy sector in connection with the general social and economic situation. Problems that have been implicated as playing a role in the low competitiveness of Hungarian dairy supply chain arise from the internal capabilities of the sector and the country. Most of these problems are relative and emerge when it comes to comparison with competitors. It is a fact that Hungary, regarding its current position, has become a potential market offered by dominant milk producing member states in the EU and existing, traditional dairy product brands have been mostly lost to foreign companies. This follows directly from low self-sufficiency, unexploited quota looking back to several subsequent years and unfavourable export/ import structure (raw consumer milk is dominant in export, whereas high value-added processed products in import) in Hungary. As a result of the abolition of the EU milk quota system, milk production may rearrange in the EU, posing a serious threat unless the competitiveness of Hungarian dairy supply chain is improved. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Agriculture in the European Union, Statistical and Economical Information Report 20132013: DG AGRI, Directorate-General for Agriculture and Rural Development, Luxembourg, December 2013.
  2. Analysis on future developments in the milk sector. AGRI-2012-C4-04.2013: Ernest&Young, Prepared for the European Commission - DG Agriculture and Rural Development, Final report, September 2013.
  3. Búzás Gy., Szabó F. 2011: Szarvasmarhafajták tejtermelésének gazdasági értékelése, Gazdálkodás, vol. 55, no. 2, 166-173.
  4. EUROSTAT,2014: Eurostat Database, [online], http://ec.europa.eu/eurostat/data/database.
  5. FAOSTAT, 2014: FAOSTAT Database, [online], http://www.fao.org/statistics/en.
  6. HCSO, 2015: Hungarian Central Statistical Office database, [online], http://portal.ksh.hu/portal.
  7. Lopez-Villalobos N., Garrick D.J., Holmes C.W., Blair H.T., Spelman R.J. 2000: Profitabilities of Some Mating Systems for Dairy Herds in New Zealand, Journal of Dairy Science, vol. 83, no. 1, 144-153.
  8. Mándi-Nagy D. 2013: Agrárpiaci Jelentések - Tej és Tejtermékek, Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest,vol. 14, no. 8,3.
  9. Popp J., Potori N., Papp G. 2010: A magyar tejvertikum diagnózisa, Gazdálkodás, vol. 54, no. 1, 81-91.
  10. Szajner P., Vőneki É. 2014: Recent developments in the dairy sector in Poland and Hungary, [w:] Potori N., Chmieliński P., Fieldsend A.F. (eds.),Structural changes in Polish and Hungarian agriculture since EU accession: lessons learned and implications for the design of future agricultural policies, Research Institute of Agricultural Economics, Budapest, 185-213.
  11. Szenderák J. 2014: A tejágazat helyzete, különös tekintettel a kvótakivezetés várható hatásaira, Tejgazdaság, vol. 74, no. 1-2, 63-76.
  12. Udovecz G. (ed.), Bodnár Cs., Bognár L., Juhász A., Mándi-Nagy D., Mészáros Gy., Keleti E., Kocsis R., Koppány Gy., Papp G., Potori N., Szakály Z., Varga L., Vőneki É. 2013: A magyar tejágazat helyzete és fejlődésének lehetséges iránya, A 2014-2020 közötti költségvetési tervezési időszak aktualitásainak tükrében,, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Budapest, Szeptember, 1-206.
  13. Varga E. (ed.), Aliczki K. (ed.), Vőneki É. (ed.), Garay R., Mándi-Nagy D., Nagy L. 2013: A magyar mezőgazdaság főbb ágazatainak helyzete, piaci kilátásai rövid és középtávon, Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest, 83-114.
  14. Vőneki É, Mándi-Nagy D., Stark A. 2015: Prospects for the European Union and Hungarian dairy sectors after the abolition of the milk quota system, Studies in Agricultural Economics, vol. 117, no. 1, 1-9.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu