- Autor
- Dzwonkowski Wiesław (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Ocena wpływu procesów koncentracji produkcji mleka na popyt na pasze przemysłowe w żywieniu krów mlecznych
Assessment of the Impact of Concentration Processes in the Milk Production on Demand for Industrial Feed Mixes for Cows - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 75-80, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
- Słowa kluczowe
- Produkcja mleka, Przemysł paszowy, Hodowla zwierząt, Efektywność
Milk production, Feed industry, Animal husbandry, Effectiveness - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Celem analizy było przedstawienie wpływu procesów koncentracji produkcji mleka na zmiany zużycia pasz przemysłowych (rozumianych jako mieszanki pełnoporcjowe i uzupełniające, dodatki mineralne i paszowe) stosowanych w żywieniu krów oraz porównanie tych zjawisk w Polsce i w wybranych krajach. Stwierdzono, że wraz ze zwiększeniem pogłowia bydła i skali produkcji mleka zwiększa się wykorzystanie pasz przemysłowych w żywieniu krów, co jednocześnie wydatnie poprawia efektywność technologiczną i ekonomiczną. Wskazano na znaczne dysproporcje między Polską i innymi krajami UE w zaawansowaniu procesów koncentracji produkcji mleka i dużo niższe jego "uprzemysłowienie", mierzone wielkością zużycia pasz przemysłowych w żywieniu krów mlecznych w przeliczeniu na 100 litrów wyprodukowanego mleka. (abstrakt oryginalny)
Concentration in milk production results in an increase in demand for industrial feed mixes used in cow feeding. Concentration processes in Poland are not very well advanced and the average size of cow herd is several times lower than in other EU countries. Domestic use of industrial feed mixes per unit of milk production increases along rising scale of production but is still considerably below the level observed in the EU. In the next years concentration of production will advance a further increase in demand pro industrial feed mixes in the dairy sector is expected. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Aczel A.D. 2000: Statystyka w zarządzaniu, PWN, Warszawa, 479-784.
- Malak-Rawlikowska A. 2003: Ocena wpływu systemu kwot mlecznych na zmiany w strukturze gospodarstw mlecznych w wybranych krajach Unii Europejskiej, Rocz. Nauk. SERiA, t. VII, z. 1, 170.
- Runowski H. 1994: Koncentracja produkcji zwierzęcej, Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa, 19.
- Seremak J. (red.). 2013: Restrukturyzacja produkcji mleka, Rynek Pasz, Analizy Rynkowe, nr 44, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 22, 35.
- Skarżyńska A. (red.). 2014: Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2012 r., IERiGŻ-PIB, Warszawa, 105.
- Wojtyra B. 2009: Porównanie wyników produkcyjno-ekonomicznych gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka w zależności od udziału pasz z zakupu stosowanych w żywieniu krów, Rocz. Nauk Roln., seria G, t. 96. z. 3, 237.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol