BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grębowiec Mariusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Wpływ czynników warunkujących jakość na podejmowanie decyzji nabywczych na przykładzie produktów mięsnych
Impact of Quality Determinants on Purchase Decision-Making on the Example of Meat Products
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 86-91, tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Jakość mięsa, Decyzje konsumenckie, Konsumencka ocena jakości
Meat market, Meat quality, Consumer decision, Consumers' quality assessment
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań była próba wskazania kluczowych czynników wpływających na sposób postrzegania jakości mięsa i wędlin przez nabywców. Omówiono pojęcie jakości oraz czynniki, które się na nie składają. Uwzględniono rolę różnych grup czynników w procesie kształtowaniu jakości produktu. Zaprezentowano podstawowe systemy zapewnienia jakości wykorzystywane przez przedsiębiorstwa mięsne w procesie produkcji żywności. (abstrakt oryginalny)

The paper discusses the concept of quality and the factors that compose it. It takes into account the role of the consumer in the formation of the product quality. It presents the basic quality assurance systems used in food production. There have been presented purchasing decision-making process and its implications. There have been described the situation on the market of meat and cured meat in Poland and the legal requirements for the production of food of animal origin. It presents the results of their survey, comparing them with the available data. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Góralczyk M. 2008: Rola jakości produktów spożywczych w decyzjach zakupowych konsumentów implikacje dla konsumentów, [w]: Koncepcje zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, ISBN 978-83-924646-6-2.
  2. Grunert K. 1997: What's in a steak? A cross- cultural study on the quality perception of beff, Food Quality and Preference.
  3. Karaszewski R. 2006: Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa "Dom Organizatora", Toruń, ISBN 978-83-7285-286-1.
  4. Kijowski J., Wysłouch W. 2003: Integracja systemu HACCP i systemu według normy PN-EN ISO serii 9000:2001, [w]: J. Kijowski, T. Sikora (red.), Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, ISBN 978-83- 7009-683-0.
  5. Kotler P.H., Keller K.L. 2012: Marketing, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań, ISBN: 978-83-6471-07-5.
  6. Nowicki P. 2008. Bezpieczeństwo i higiena produkcji żywności w ocenie klientów barów bistro, [w]: T. Sikora (red.), Koncepcje zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, ISBN 978-83-937001-1-0.
  7. Szwacka-Mokrzycka J. 2013a: Rola systemu zarządzania jakością w osiąganiu przewagi konkurencyjnej, J. Agrib. Rural Devel., nr 329, ISBN 1899-5241.
  8. http://www.kochamwolowine.pl/pl/Program-QMP/System-certyfikacji-QMP, dostęp 14 maja 2013.
  9. http://www.produktyregionalne.pl/biuletyn.html, dostęp 14.05.2013.
  10. http://www.qafp.pl/strona,historia.html, dostęp 13.05.2013.
  11. http://www.wieprzowinapqs.pl/strona-glowna.aspx, dostęp 13.05.2013.
  12. http://www.podajindyka.pl/o-kampanii.html, dostęp 13.05.2013.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu