- Autor
- Mroczek Robert (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Wydajność pracy w polskim przemyśle spożywczym na tle krajów Unii Europejskiej
Labour Productivity in the Polish Food Industry Relating Countries of the European Union - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 172-178, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Wydajność pracy
Food industry, Labour efficiency - Uwagi
- streszcz., summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Celem opracowania była identyfikacja zmian w wydajności pracy jakie nastąpiły w minionej dekadzie, tj. w latach 2003-2012, w polskim przemyśle spożywczym i jego poszczególnych branżach na tle krajów UE. Poprawa wydajności pracy w polskim przemyśle spożywczym była zjawiskiem powszechnym i dotyczyła wszystkich branż przemysłu spożywczego, chociaż tempo tych zmian było różne. Tempo wzrostu wydajności pracy w polskim przemyśle spożywczym należało do jednego z najwyższych wśród krajów Wspólnoty, zwłaszcza w odniesieniu do krajów najbardziej rozwiniętych, tj. UE-15. Oznacza to, że sukcesywnie zmniejsza się dystans pomiędzy Polską i UE w tym obszarze, a tym samym kraj nasz staje się bardziej konkurencyjny. Jest to o tyle ważne, że traci inne, proste przewagi komparatywne. (abstrakt oryginalny)
Improving labor productivity in the Polish food industry which occurred in the years 2003-2012 was widespread and affect all sectors of the food industry, although the pace of these changes was different. The growth rate of labor productivity in the Polish food industry belonged to one of the highest among the countries of the Commonwealth, particularly in relation to the most developed countries, ie. the EU-15. This means that gradually reduce the gap separating us in this area, and thus become more competitive. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Gołaś Z. 2010: Czynniki kształtujące wydajność pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Zag. Ekon. Rol., nr 4, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Juchniewicz M., Urban R. 2012: Ocena wpływu produktywności i efektywności na pozycje konkurencyjna przemysłu spożywczego, [w:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), PW 2011-2014, nr 40, 138-139, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Judzińska A. 2011, Zatrudnienie i wynagrodzenia w przemyśle spożywczym, [w:] R. Mroczek (red.), Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (1), PW 2011-2014 nr 4, 46-51, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Mroczek R. 2011: Wydajność pracy w polskim przemyśle spożywczym, [w:] R. Mroczek (red.), Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (1), IERiGŻ-PIB, Warszawa, PW 2011-2014, nr 4, 33.
- Urban R., Staszczak A. 2004: Porównanie stanu i konkurencyjności przemysłu spożywczego Polski, Unii Europejskiej i Niemiec, [w:] R. Urban (red.), Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003, Studia i Monografie, nr 121, 193-194, IERiGŻ, Warszawa.
- www.eurostat.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol