BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nowak Mirosława Marzena (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Filia w Piotrkowie Trybunalskim), Jarczyński Jacek (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Filia w Piotrkowie Trybunalskim)
Tytuł
Zmiany w spożyciu wybranych artykułów spożywczych w latach 2006-2013
Changes in the Consumption of Selected Foods for the Years 2006-2013
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 203-208, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Artykuły spożywcze, Wielkość spożycia
Foodstuffs, Volume of consumption
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu było przedstawienie zmiany w spożyciu wybranych artykułów spożywczych w latach 2006-2013. Stwierdzono, że nastąpił spadek spożycia warzyw, owoców, mięsa i podrobów, tłuszczy jadalnych zwierzęcych i masła w 2013 roku w stosunku do roku 2006. Zwiększyło się natomiast spożycie mleka o ponad 117% w roku 2013 w stosunku do początkowego roku badań. (abstrakt oryginalny)

The article discusses the changes in the consumption of selected foods in years 2006-2013. We found a decrease in consumption of vegetables, fruits, meat and offal, edible animal fats and butter in 2013 compared to 2006. Milk consumption increased by over 117% in 2013 as compared to the initial year of the study. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bannock G, Baxter R.E., Davis E. 1992: The Penguin Dictionary of Economics, Fourth Edition, Penguinn Books, London, 85-87.
  2. Bylok F. 2005: Konsumpcja w Polsce i jej przemiany w okresie transformacji, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, seria Monografie, nr 108, 12-20.
  3. Gałązka M., Grzelak A. 2013, Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych, Rocz. Ekon. Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, nr 6, 223-241.
  4. Gulbicka B. 2002: Analiza spożycia żywności w Polsce i Unii europejskiej, Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania, Warszawa, 5-6.
  5. Holt D.B. 1995: How consumers Consume: A typology of Consumption Practices, Journal of Consumer Research, nr 22, 545-548.
  6. Laskowski W. 2008: Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce, Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 67, 5-14.
  7. Rocznik statystyczny rolnictwa. 2007-2014, GUS, Warszawa.
  8. Świątkowska M. 2014: Mleko - podstawa diety i gospodarki żywnościowej, Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego, nr 3, 5.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu