BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Olszańska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu), Nowakowska Marta (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Problem sezonowości w skupie żywca i przetwórstwie mięsa wieprzowego
The Problem of Seasonality in Buying Pigs for Slaughter and Processing Pork
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 215-219, rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Mięso wieprzowe, Przetwory mięsne, Sezonowość
Pork meat, Meat products, Seasonal character
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania było wskazanie prawidłowości w skupie żywca wieprzowego w skali roku oraz rozpoznanie sezonowości sprzedaży wybranych produktów mięsnych na podstawie danych uzyskanych w Grupie Tarczyński S.A. W analizie danych zastosowano model multiplikatywny i skupiono się tylko na analizie wskaźników sezonowości. Analiza danych wskazuje, że zakłady coraz bardziej świadomie kształtują swoje potrzeby w zakresie zakupu surowca. W zakładach prowadzi się ścisły monitoring możliwości sprzedaży każdej grupy asortymentowej, aby w maksymalny sposób wykorzystać możliwości sprzedaży. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study is to identify regularities in buying pork per annum and to investigate the seasonality of sales of selected meat products on the basis of data obtained by Tarczyński S.A. Group. The data analysis used multiplicative model, which focuses on the analysis of the seasonality factors. Analysis of the data indicates that companies more and more consciously shape its needs for the purchase of raw material. The companies carried out close monitoring of sales opportunities each assortment group to the maximum extent advantage of sales. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Cieślak M., Dittmann P. 2005. Prognozowanie gospodarcze. Metody i zastosowania, PWN, Warszawa, 67.
  2. Kamiński W. 1965. Wahania sezonowe w gospodarce żywnościowej, PWRiL, Warszawa, 11.
  3. Kukla S., Maciąg A., Pietroń R. 2013. Prognozowanie i symulacje w przedsiębiorstwie, Wyd. PWE, Warszawa, 70-71.
  4. Lewicki J. 2014. Przemysł Mięsny w Polsce, Gazeta Finansowa, nr 8, 34.
  5. Olszańska A. 2012. Rynek Żywca w Polsce, Wyd. Uniwersytetu Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław, 39-44.
  6. Prospekt emisyjny spółki Tarczyński SA 2013. Spółka Tarczyński S.A.
  7. Rynek mięsa. Stan i perspektywy. 2000-2014:Analizy Rynkowe, nr 17-45, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  8. Skup i ceny produktów rolnych. 2005-2014: GUS, [online], stat.gov.pl, dostęp kwiecień 2015.
  9. Witkowska D. 2004. Statystyka w zarządzaniu, Wydawnictwo A.N.D, Łódź, 286.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu