BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sułek Alicja (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach), Jaśkiewicz Bogusława (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach)
Tytuł
Regionalne zróżnicowanie produkcji pszenicy w Polsce
Regional Diversity of Wheat Production in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 308-313, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja zboża, Zróżnicowanie regionalne
Corn productions, Regional diversity
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań było wskazanie czynników, które decydowały o regionalnym zróżnicowaniu produkcji pszenicy w Polsce. Jako materiał źródłowy do analizy posłużyły dane statystyczne GUS z lat 2012-2014, zestawione według województw. Spośród wielu cech charakteryzujących produkcję pszenicy wybrano w sposób subiektywny 20 zmiennych, które poddano analizie statystycznej. Metodą analizy skupień wyodrębniono 5 grup województw, zróżnicowanych pod względem produkcji pszenicy. O regionalnym zróżnicowaniu produkcji pszenicy w Polsce decydują warunki przyrodnicze i organizacyjno-ekonomiczne. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to determine the factors influencing the regional diversity of wheat production in Poland. The analysis has shown that the regional diversity of wheat production in Poland is determined by both natural (climate, soil), and organizational and economical conditions. A higher concentration of this species cultivation is observed in the western and northern parts of Poland, which is associated with their level of agricultural culture, a higher intensity of production and agrarian structure. Favorable conditions for wheat production, ensuring its higher yields and better quality, can be found in Dolnośląskie and Opolskie voivodeships. These regions have developed commodity wheat production, which provides larger batches of uniform grains. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Filipiak K., Wilkos S. 1998: Wybrane metody analizy wielozmiennej i ich zastosowanie w badaniach przestrzennych, Wyd. IUNG Puławy, R(349), 1-59.
  2. Jaśkiewicz B. Sułek A. 2012: Organizacyjno-ekonomiczne uwarunkowania produkcji owsa w Polsce, Rocz. Nauk. SERiA, t. XIV, z. 1, 193-197.
  3. Kopiński J., Krasowicz S. 2010: Regionalne zróżnicowanie warunków produkcji rolniczej w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB, nr 22, 9-29.
  4. Krasowicz S. 2007: Produkcja zbóż w Polsce jako kryterium wykorzystania potencjału rolniczej przestrzeni produkcyjnej, Zag. Ekon. Rol., nr 2, 106-116.
  5. Leszczyńska D. 2006: Regionalne zróżnicowanie jęczmienia w Polsce, IUNG-PIB, Raporty PIB, nr 3, 135-157.
  6. Nowak A. 2009: Znaczenie rolnictwa dla gospodarki narodowej u ujęciu regionalnym, Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., z. 542, 1071-1077.
  7. Oleksiak T. 2011: Czynniki warunkujące poziom plonowania pszenicy ozimej w produkcji towarowej, Część II. Zróżnicowanie w zależności od rejonu i wielkości gospodarstw, Biuletyn IHAR, nr 260/261, 55-68.
  8. Rynek zbóż. Stan i perspektywy. 2014, 2015: Raporty Rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  9. Rocznik statystyczny. 2013-20154: GUS, Warszawa.
  10. Sułek A. 2014: Wybrane elementy technologii pszenicy jarej uprawianej na cele młynarskie i piekarskie, Studia i Raporty IUNG-PIB, 41(15), 117-128.
  11. Podolska G. 2014: Czynniki siedliskowe i agrotechniczne wpływające na wartość technologiczną pszenicy ozimej, Studia i Raporty IUNG-PIB, 41(15), 99-116.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu