BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ziętara Wojciech (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Gospodarstwa i przedsiębiorstwa rolnicze jako podstawowe ogniwo łańcucha żywnościowego
Agricultural Holdings and Enterprises as a Fundamental Link in the Food Chain
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 376-382, tab., bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Gospodarstwa rolne, Przedsiębiorstwo rolne, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Handel produktami rolnymi
Arable farm, Agricultural enterprises, Agricultural and food processing, Agricultural trade
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono miejsce gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych w łańcuchu żywnościowym. Wykazano, że mimo spadku udziału rolnictwa w PKB, zatrudnieniu i udziału wydatków na żywność w wydatkach gospodarstw domowych, gospodarstwa i przedsiębiorstwa rolnicze stanowią podstawowe i niezbywalne ogniwo w łańcuchu żywnościowym. Produkty rolno-spożywcze decydują o dodatnim bilansie handlu zagranicznego tymi produktami. Omówiono także czynniki decydujące o efektywności łańcucha żywnościowego. Do najważniejszych z nich należą powiązania między ogniwami łańcucha o charakterze kooperacyjnym. (abstrakt oryginalny)

The article presents a place of agricultural holdings and enterprises in the food chain. It demonstrates that, despite a decline in both the share of agriculture in: the Gross Domestic Product, employment, and the share of food expenditure in household expenditure, agricultural holdings and enterprises constitute a fundamental and inalienable link in the food chain. Agri-food products determine the positive balance of foreign trade in these products. Furthermore, the article discusses efficiency drivers for the food chain. The most important ones include cooperative ties between the links in the chain. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. ABC Organizacji i funkcjonowania grup producenckich, [online]. 2010: http://www.cdr.gov.pl/pol/wydawnictwa/2010/ABCgrupy.pdf, dostęp 17.06.2015, 27.
  2. Gołębiewski J. 2007: Systemy marketingowe produktów roślinnych - aspekty organizacyjne i instytucjonalne, [w:] J. Gołębiewski (red.), Systemy marketingowe produktów żywnościowych - aspekty teoretyczne, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  3. Jarzębowski S., Klepacki B. 2013: Łańcuchy dostaw w gospodarce żywnościowej, Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 108-117, Warszawa.
  4. Łopaciuk W. 2014: Ogólna ocena handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi, [w:] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi, Stan i perspektywy, nr 41, IERiGŻ-PIB, 9, Warszawa.
  5. Roczniki statystyczne RP. 1960-2012: GUS, Warszawa.
  6. Rocznik statystyczny rolnictwa. 2006, 2014: GUS, Warszawa.
  7. Seremak-Bulge J. 2015: Przetwórstwo mleka, Rynek mleka, Stan i Perspektywy, nr 48, 15, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  8. Stadtler H., Kilger Ch. 2008: Supply Chain Management and Advanced Planning, Concepts, Models, Software and Case Studies, Springer, Berlin, Heidelberg.
  9. Statistische Jahrbuch über Ernährung Landwirtschaft und Forsten. 2014: Landwirtschaafteverlag Münster Hiltrup, 423.
  10. Stec S. 2014: Uwarunkowania i ekonomiczne skutki stosowania systemów jakości w produkcji i przetwórstwie mięsa wieprzowego, Rozprawa doktorska, maszynopis w Katedrze Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw, SGGW, Warszawa.
  11. Świetlik K. 2012: Ogólne tendencje rozwoju popytu na żywność, [w:] Popyt na żywność, Stan i Perspektywy, nr 13, 16, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  12. Świetlik K. 2015: Dotychczasowy i przewidywany popyt na podstawowe produkty żywnościowe, [w:] Popyt na żywność, Stan i Perspektywy, nr 16, 44, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  13. Zajdel M. 2011: Trójsektorowa struktura gospodarcza w Polsce, jako miernik rozwoju (wybrane aspekty), Zesz. Nauk. Uniwersytetu Rzeszowskiego, seria Ekonomia, 18, 423, [online], www.ur.edu.pl, dostęp 18.06.2015.
  14. Ziętara W. 2014: Koncentracja i specjalizacja gospodarstw rolniczych w procesie integracji z Unią Europejską, Zesz. Nauk. SGGW Problemy Rolnictwa Światowego, t. 14, z. 1, 157-169, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu