BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kaczmarek Tadeusz
Tytuł
Strategie ograniczania globalnego ryzyka w obszarze środowiska naturalnego - nowe aspekty badań nad ryzykiem
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 976, t. 1, s. 323-332
Tytuł własny numeru
Regionalizacja i globalizacja w gospodarce światowej
Słowa kluczowe
Środowisko przyrodnicze, Ryzyko
Natural environment, Risk
Abstrakt
W celu przedstawienia współczesnego podejścia do badań nad zdywersyfikowanym ryzykiem skupimy się na dwóch postawach integracyjno-ekologicznych. Obie zajmują się analizą zjawiska globalnych zmian w świecie współczesnym, chociaż z różnych perspektyw. Jedna z nich opiera się o raporty sporządzane okresowo w wielu państwach na temat globalnych zmian w środowisku naturalnym, a druga - o amerykański raport The Human Choice and Climate Change (HCCC), który stanowi istotne uzupełnienie badań prowadzonych nad zmianami klimatycznymi. Cywilizacja nasza coraz wyraźniej ma świadomość globalnego zagrożenia egzystencji szeregu państw i ich obywateli w następstwie degradacji środowiska naturalnego. (fragment tekstu)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gibbons M., The New Production of Knowledge, Cambridge MIT-Press 1994, s. 4 i nast.
  2. Kaczmarek T.T., Zarządzanie ryzykiem handlowym, finansowym i produkcyjnym, Wy ODDK Gdańsk 2002, s. 189-203.
  3. Krohn W., Wissenschaftsfortschritt utul Dezentrierung - Piagets Modell der evolutionären Epistemologie und die dekonstruktorischen Angriffe auf die Objektivität und Universalität von Erkenntnis, Bielefeld - IWP-Paper 9/1996.
  4. Zgorzelski M., Hamburgery ze świętej krowy. Szkice o amerykańskiej teorii i praktyce zarządzania, Oficyna Ekonomiczna Kraków 2002.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu